Linkovi

EU jača svoju odbranu i bezbednost


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

Evropski ministri spoljnih poslova su sinoć, na vanrednom sastanku, raspravljali o izboru Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika. Današnja tema ministarskog skupa je evropska bezbjednost, koja zvanično nema direktne veze sa transatlantskim partnerom, ali se vjeruje da Evropljani jačaju vlastitu bebjednost u neizvjesnosti koliko u tom poslu mogu da se oslone na Ameriku.

"Mogu reći da postoji jedinstvo medju državama članicama Unije da nastavimo raditi na jačanju transatlantskih odnosa. Mi smo partneri i nastavićemo da budemo partneri, barem što se tiče nas u EU, razgovore ćemo nastaviti u ponedjeljak na redovnom skupu ali već sada je jasno da želimo nastaviti raditi na svim velikim pitanjima na kojima smo do sada veoma dobro radili sa Amerikom", saopštila je visoka predstavnica EU, Federicka Mogerini.

Sinoć su dvije stolice ministarskog skupa ostale prazne- britanska i madjarska, čime su predstavnici tih država predstavili njhov zvanični stav- oni su, uostalom, sa radošću dočekali Trampov izbor i ne vide u tome ništa loše.

"Mislim da dosta toga pozitivnog može da bude i važno je da se ne prejudicira izabrani predsjednik i njegova vlada, treba da čekamo i vidimo sa čime će izaći. Treba to da shvatimo kao priliku, velike se promjene dešavaju u svijetu, ljudi osjećaju da do sada se njihov glas nije čuo, nisu bili dobro predstavljeni. Mislim da je Donald Trup neko ko uspješno postiže sporazume i to bi mogla da bude dobra stvar za Veliku Britaniju, ali i za Evropu i na to se treba fokusirati", smatra ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Boris Džonson.

Ovo je britanski ministar izjavio danas, dolazeći na redovan ministarski skup koji je u prvom planu imao evropsku odbranu i bezbjednost. Izvještači sa skupa su odmah povezali Trampov izbor, njegovu najavu manjeg američkog učešća u vojnoj alijansi, osjećaj neizvjesnosti sa ove strane Atlantika te očekivanu reakciju, brigu za vlastitu budućnost. Nakon skupa, visoka predstavnica EU odbija takvu povezanost.

"Evropska odbrana mora biti znatno djelotvornija i ubjedljivija radi bezbjednosti građana EU", objasnila je Federika Mogerini.

Plan nije, kako se tvrdi, formiranje evropske armije, već bliža i intenzivnija saradnja evropskih država na polju bezbjednosti i zajedničke odbrane. Već postoje evropske snage za brze intervencije, a projekat o kojem će se detaljno razgovarati narednog mjeseca, predvidja više novca za odbranu i više zajedničkog korištenja onoga što Evropljani već imaju uz, naglašava se, tijesnu saradnju sa NATO.

XS
SM
MD
LG