Linkovi

Samit EU-Rusija


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj, ruski predsednik Dmitrij Medvedev i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na samitu u Briselu 15. decembra 2011.
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj, ruski predsednik Dmitrij Medvedev i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na samitu u Briselu 15. decembra 2011.

U Briselu je održan 28. po redu samit EU-Rusija, koji se bavio brojnim aktuelnim temama odnosa dvije strane – od dijaloga o energiji do ruskog pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a nije po strani ostala ni evropska zabrinutost izvještajima o neregularnostima tokom parlamentarnih izbora u Rusiji.

Evropljani su prije svega, požurili da ruskim gostima čestitaju sutrašnji formalan prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju - biće to dodatni motiv da se još više unaprijede trgovinski i ukupni odnosi Brisela i Moskve, rečeno je danas - a već sada dvije strane imaju trgovinsku razmjenu u vrijednosti većoj od 400 milijardi dolara i je Rusiji EU najznačajniji i najkrupniji trgovinski partner. Zato i pažljivo birane riječi i obećanja, poput onoga da će evropski vrh učiniti sve kako bi ruski gradjani što prije dobili bezvizni režim za Evropom. Rusi, sa svoje strane, rekli su kako će, putem kvote u Medjunarodnom monetarnom fondu, podržavati euro, što je i ruski interes.

I baš zbog toga, sa zadovoljstvom mogu potvrditi da smo danas lansirali zajedničke korake prema bezviznom režimu - da odluka ima jasne potencijalne pogodnosti za naše gradjane i za direktan kontakt ljudi. Kako bismo na tom polju ostvarili progres, nastojaćemo u potpunosti primjeniti dogovorne zajedničke korake koji nas mogu dovesti do otvaranja dijaloga o ublaživanju viznog režima. Uvjeren sam da to može da vodi u pozitivnom smjeru”, naveo je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Ruski gost je danas potvrdio da je očuvanje eura u jasnom ruskom interesu.

Očuvanje jedne od najvažnijih valuta, eura, je u zajedničkom interesu EU i Rusije. Oko 40 posto naših rezervi strane valute je u eurima i zato mi nastavljamo da ga podržavamo - imamo našu kvotu u Medjunarodnom monetarnom fondui držimo se opredjeljenja učestvujući u medjunarodnoj finansijskoj organizaciji, spremni da investiramo finansijska sredstva kako bi podržali evropsku ekonomiju i euro-zonu”, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Medjutim, domaćini, imajući iza sebe tek usvojenu rezoluciju Evropskog parlamenta koja poziva da se ruski parlamentarni izbori, zbog izvještaja o brojim neregularnostima, ponište, nisu mogi to pitanje zaobići.

Zabrinuti smo zbog neregularnosti kakve su prijavili posmatrači, kao i dio ruske javnosti. Zabrinuti smo i zbog hapšenja proterstanata- suprotno tome, posljednje velike demondstracije su bile mirne I vlasti su se dobro ponašale.Zato pozdravljamo vaše opredjeljenje, gospodine predsjedniče, da se na pošten i nepristrasan način istraže svi problemi,” ocenio je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuj.

O izborima nemam komentar - to su naši izbori. Evropski parlament može da komentariše, a ja nemam namjeru da komentarišem njihove odluke jer one za mene ne predstavljaju ništa. Medjutim, naš parlament, koji predstavlja sve partije,ima pravo da komentariše. Juče sam vidio na internetu, Duma je iskazala ogorčenje stavom Evropskog parlamenta, koji bi se trebao baviti evropskim pitanjima, jer tu je dosta problema,” poručio je ruski predsjednik Medvedev.

Uz to, na marginama skupa, sinoć su predstavnici ruske strane i Evropske komisije postigli načelni dogovor o ulasku ruskog humanitarnog konvoja na Kosovo - prema tom dogovoru, u pratnji konvoja, koji sutra nastavlja put, bi se trebala naći vozila evropske civilne misije, EULEX-a.






XS
SM
MD
LG