Linkovi

Evropski zvaničnici različito o Deklaraciji


Usvajanje deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije pozdravljeno je danas iz zvaničnog Brisela. Riječ je o teškom ali neophodnom koraku kojim se država suočava sa svojom nedavnom prošlošću, kažu u zajedničkom saopštenju visoka predstavnica Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File. U isto vrijeme, evropski parlamentarac Jelko Kacin, uz tvrdnju da je Srbija krenula pravim putem, na činjenicu da deklaracija ne govori o genocidu poručuje: djelimično suočavanje sa prošlošću ostavlja posao nedovršen.

Danas poslijepodne su na usvajanje Deklaracije o Srebrenici od strane Narodne skupštine Srbije reagovali iz ureda visoke predstavnice Ketrin Ešton i komesara za proširenje, Štefana Filea. U zajedničkom saopštenju dvoje evropskih zvaničnika pozdravljaju usvajanje deklaracije, tvrdeći kako se radi o važnom koraku kojim se zemlja suočava sa vlastitom prošlošću, procesu koji jeste težak, ali neophodan za društvo u Srbiji.

Ovo nije važno samo za Srbiju, već je i ključ pomirenja za cijeli region, kaže se u saopštenju uz poziv da se uspješno dovrši saradnja sa Haškim sudom, pravdi privedu preostali bjegunci, kao i da se nastavi sa sudjenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Nešto drugačijeg tona je saopštenje koje potpisuje evropski parlamentarac Jelko Kacin, jedan od pokretača inicijative da januara 2009.godine Evropski parlament usvoji deklaraciju o srebreničkom geniocidu. On, naglašavajući da Srbija jeste krenula pravim putem, sa žaljenjem primjeti da je izostavljanje kvalifikacije genocida iz deklaracije nedovršena poruka.

Slanje nedovršenih poruka nije evropska politika i preuzimanje odgovornosti za pomirenje koje Srbija i njeni gradjani zaslužuju i koje cijeli region već tako dugo očekuje, kaže Kacin. Da bi Deklaracija imala svoju istinsku svrhu i vrijednost, potrebno je da Srbija u potpunosti uvaži odluke Medunarodnog suda pravde i da se eksplicitno prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, poručuje on, ukazujući da prepoznavanje zločina počinjenog u Srebrenici vodi pomirenju i uklanjanju svih stereotipa kolektivne krivnje, a prepreka na tom putu je činjenica da je Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Nedovršena poruka koju je Srbija Deklaracijom poslala, na žalost, nije u potpunosti doprinijela suočavanju sa prošlošću i promjeni atmosfere u regionu, uvjeren je Kacin, zabrinut zbog ovog, kako kaže, ne koraka naprijed, već u stranu i zabrinjavajuće spoznaje o trenutnom stanju političkog duha u Narodnoj skupštini Srbije i široj javnosti.

XS
SM
MD
LG