Linkovi

Osnivači EU: Britanija da ode što pre


Šefovi diplomatija zemalja osnivača EU posle sastanka u Berlinu
Šefovi diplomatija zemalja osnivača EU posle sastanka u Berlinu

Ministri inostranih poslova šest zemalja osnivača Evropske unije su na današnjem sastanku u Berlinu pozvali Britaniju da što prije započne proceduru izlaska iz EU.

"Zajedno saopštavamo da proces mora da počne što je prije moguće da ne bi završili u produženom periodu neizvjesnosti umjesto da se usredsredimo na budućnost Evrope i radimo na njoj”, rekao je posle sastanka njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Njegov francuski kolega Žan Mark Ero je poručio: “Postoji određen osjećaj hitnosti, da ne bi imali period neizvjesnosti, sa finansijskim i političkim posljedicama.”

Na sastanku su učestvovali i zvaničnici Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga.

Štajnmajer je naveo da se razgovaralo i o izbjegličkoj krizi, nezaposlenosti i bezbjednosti u Evropskoj uniji. Takođe je pozvao ostale članice Evropske unije da “poštuju duh osnivača”, odnosno izbjegnu sukobe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je Evropska unija "nema potrebu da bude ni na koji način neprijatna" u pregovorima sa Britanijom o njenom izlasku iz EU. Takođe je istakla da sprečavanja drugih zemalja da napuste uniju ne bi trebalo da bude prioritet u razgovorima. Dodala je i da se ne zalaže da insistiranje na brzom povlačenju Britanije.

U međuvremenu, predstavnik Velike Britanije u Evropskoj komisiji i komesar EU za tržište kapitala Džonatan Hil podnio je ostavku.

"Vjerujem da nije ispravno da nastavim da budem britanski komesar kao da se ništa nije dogodilo", naveo je Hil u saopštenju za štampu.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da će vržilac dužnosti komesara za tržište kapitala, koji će zamijeniti Hila, biti evropski komesar za zajedničku valutu Valdis Dombrovskis.

XS
SM
MD
LG