Linkovi

"EU okrenula leđa zapadnom Balkanu"


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

Evropska unija je okrenula ledja zapadnom Balkanu i sada svi plaćaju cijenu toga- uvjerenje je koje u ponedeljak iznio slovački ministar spoljnih poslova Mirolsav Lajčak, pred redovni skup evropskih ministara koji su saslušali izvješaj visoke predstavnice Evropske Unije Federike Mogerini sa njene tek okončane posjete državama regiona. Zajednički zaključak je da Unija mora biti snažnije prisutna na Balkanu i da obećanje o evropskoj budućnosti mora pretočiti u konkretna djela.

Evropljani su konačno potvrdili ono što je odavno postalo očigledno - zabavljeni vlastitim krizama i drugim prioritetima, okrenuli su ledja zapadnom Balkanu, a posljedice je opisao slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.

"Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice. Dvije države su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. Razlog je što Evropska unija nije ispunila svoju ulogu, a trebala je da pruži perspektivu tim zemljama".

Unija mora procesu proširenja da pristupi više politički, umjesto sadašnjeg, tehničkog bavljenja evropskom perspektivama regiona. Mora se tamo vratiti i sačuvati nadu koju u evropske perspektive gaje mladi zapadnobalkanskih država jer je Unija za region najbolja opcija. Medjutim, kako doći tamo?

"To znači dobru susjedsku saradnju, izbegavanje retorike koja može da bude opasna, ekonomski razvoj i mir, što nije nevažna riječ u regionu. Od nas Balkan može da očekuje jasnu i ozbiljnu opredjeljenost, da ćemo prepoznati korake koji su načinjeni na putu evropskih integracija, kao i podršku državama i njihovim gradjanima, posebno gradjanima", navela je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Ako je suditi po atmosferi današnjeg ministarskog sastanka u Briselu, region uskoro treba da očekuje obnovljen evropski fokus. Kakav i koliko će on zaista odražavati namjeru da se isprave dosadašnje manjkavosti evropske politike prema Balkanu i zaustaviti ozbiljno narušavanje stabilnosti i lošu političku klimu, drugo je pitanje.

XS
SM
MD
LG