Linkovi

EU o napadu u Mančesteru: "Trenuci tuge i akcije"


Bilbord u Mančesteru
Bilbord u Mančesteru

Oštre osude terorističkog akta u Mančesteru stižu iz Evropske komisije i Evropskog servisa za spoljne poslove - uz saučešće porodicama žrtava i svim Britancima, Brisel nudi i pomoć svih evropskih institucija i baza podataka kako bi se našli počinitelji i zaustavili oni koji, kako kaže predsjednik Komisije, "žele da unište naš način života.”

"Ovo je veoma tužan dan za Evropu i želim da izrazim svoje lično saučešće, kao i saučešće EU za sve žrtve i porodice žrtava terorističkog napada u Mančesteru, kao i svim Britancima i njhovoj vladi. Ovo je bio napad na evropsku mladost i njihovu ljubav za životom. Vjerujem da će mladi Evropljani i dalje da cijene svoj način života, slobodu i radost i vjerujem da strah neće prevladati i da će mladi nastaviti da žive zajedno i zajedno uživaju u životu", kaže visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ovo su riječi kojima je šefica evropske diplomatije reagovala na tragične vijesti iz Mančestera. Poruku Britancima se poslao je i predsjednik Evropske komisije.

"Lomi mi srce kad čujem da su opet teroristi pokušali da radost zamijene strahom. Danas žalimo zajedno sa vama, a sutra ćemo, zajedno sa vama da uzvratimo onima koji namjeravaju da unište naš način života. Ovkavi kukavički napadi samo nas jačaju da radimo zajedno kako bi smo pobijedili počinitelje ovakvih divljih nedela”, poručuje portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Evropljani su odmah pozvali London i ponudili svoju pomoć.

"Ovo su trenuci tuge ali i akcije - kontaktirala sam šefa britanske diplomatije i ponudila svu podršku evropskih institucija, posebno pojačanu razmjenu informacija i cijelu mrežu EU kada je riječ o spoljnim aktivnostima na suzbijanju terorizma. Jasno je da je riječ o izazovu koji traži zajednički odgovor i svi smo u ovom trenutku ujedinjeni u solidarnosti ", poručuje Federika Mogerini.

U znak solidarnosti sa Velikom Britnijom zastave na zgradama Evropske komisije i parlamenta spuštene su na pola koplja.

XS
SM
MD
LG