Linkovi

Pomirujući tonovi u Evropskom parlamentu


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Komentarišući izjavu srpskog predsednika o Srebrenici, Jelko Kacin naglašava uverenje Nikolića da počinioci zločina treba da odgovaraju

U današnjem komentaru izjave predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid, izvjestilac sa Srbiju Jelko Kacin ostavlja mjesta da je riječ o nesporazumu, naglašavajući uvjerenje predsjednika Nikolića da počinioci zločina treba da odgovaraju. Uz ovo, on vjeruje da prilagodjavanje novoj funkciji traži vremena, očekujući da će novoizabranom predsjedniku Srbije ozbiljne smjernice dati i skori susret sa evropskim vrhom.

U Briselu se i danas govori o jučerašnjoj, za Evropsku komisiju, neobično oštroj reakciji na trvdnju da u Srebrenici nije počinjen genocid.

"EU snažno odbija bilo kakve pokušaje prepravljanja istorije. Masakr u Srebrenici jeste bio genocid, što je potvrdjeno i od strane Haškog suda i Suda pravde i zločini počinjeni u Srebrenici jula 1995 su bili zločini protiv čovječanstva", poručeno je iz Evropske komisije.

U Evropskom parlamentu, kada je u pitanju novi predsjednik Srbije i njegova izjava o tome da u Srebrenici nije počinjen genocid, čuju se pomirujući i na neki način iščekujući tonovi, čak i od onih koji su svojevremeno inicirali donošenje rezolucije o Srebrenici Evropskog parlamenta.

"Ne treba čuti samo dio onoga što je rekao, već treba čuti cijelu izjavu i u toj izjavi on je rekao da se tamo desio veliki zločin, da moraju ti odgovorni i koji su počinili taj zločin izaći pred lice pravde i da moraju sve zemlje pomoći da do toga dođe. I onda je dodao "ali to nije genocid". Mislim da je veoma značajno da je rekao što je rekao, a što se tiče genocida on je utvrđen odlukom suda. Taj judikat govori o tome i o tome nema nikakve dvojbe. Iz tih razloga smo mi ovdje i pokrenuli inicijativu, ja sam je lično predložio u proceduru, i dobili smo ogromnu većinu podrške u Evropskom parlamentu, čime je genocid u Srebrenici stavljen i u kolektivnu istorijsku svijest cijele Evropske unije. A što se tiče ostalih eventualnih pitanja u budućoj suradnji sa novim predsjednikom Srbije, svaki novi funkcioner na Zapadu ima pravo na nekih 100 dana na samom početku u kome mu se, ili kojoj se ako je žena, opraštaju eventualni gafovi. Da li je to gaf ili ne, ja ne bih želio suditi na samom početku. O tome ćemo moći više toga rećii čuti kada se predsjednik Srbije vrati iz svoje zvanične posete Brisleu. Ja razumijem da to iritira mnoge susjede i zato očekujemo da će novi predsjednik biti u potpunosti posvećen pomirenuju sa svim susjedima i da će takvih nesporazuma biti sve manje i manje", kazao je izvjestitelj za Srbiju Evropskog parlamenta, Jelko Kacin.

Slika o tome kako che izgledati agenda novog predsjednika Srbije, biće jasnija nakon posjete predsjednika Nikolića ključnim evropskim adresama, 14-tog ovog mjeseca, kada će mu biti jasno poručeno šta se očekuje od nekoga ko, kako sam tvrdi, vodi svoju zemlju prema Evropi.
XS
SM
MD
LG