Linkovi

EU: Strožije sankcije libijskom režimu


Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompju na konferenciji za novinare na završetku samita lidera EU u Briselu, 25. marta 2011.
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompju na konferenciji za novinare na završetku samita lidera EU u Briselu, 25. marta 2011.

U nekoliko narednih dana NATO će preuzeti komandu nad provodjenjem rezolucije Savjeta bezbjednosti o Libiji, odlučilo je Stalno vijeće Saveza. U isto vrijeme, evropski lideri osnažili su ekonomske sankcije Gadafijevom režimu, tražeći i od ostatka svijeta blokadu prodaje libijske nafte, čime bi se spriječio dotok novca kompanijama režima.

Kada je u pitanju rješavanje finansijskih problema, šefovi država ili vlada EU postigli sporazum o paktu “euro-plus”, koji bi trebao biti trajna garancija da finansijski sistem evropskog prostora neće biti ugrožen.

Kasno sinoć, nakon dugog vijećanja, vojni savez je objavio:

NATO saveznici su odlučili da osnaže zonu zabrane letenja iznad Libije - mi preuzimamo akciju kao dio šireg medjunarodnog nastojanja da se zaštite civili od napada Gadafijevog režima”, naveo je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

To praktično znači da je samo kontrola prepuštena vojnom savezu, ali ne i sami napadi na vojne ciljeve - takvo nešto blokira Turska, dok se u sjedištu NATO nastavljaju pregovori kako bi avioni pod zastavom Alijanse napadali Gadafijeve snage i vojne instalacije.

Ta oduka je sa odobravanjem dočekana od većine evropskih lidera koji su danas u Briselu okončali dvodnevni samit. Oni drugi, koji su radije za ekonomske sankcije, ostali su na svojim pozicijama, uvjereni da je to put za uklanjanje Gadafija sa pozornice.

"Za mene je najvažnije da dodjemo do potpunog naftnog embarga sa evropske strane, kako bismo pokazali da ne možemo pregovarati s nekim ko vodi rat protiv svoga naroda", istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tvrdi se danas da razmimoilazenja medju Evropljanima, suštinski, nije ni bilo - svi se, naime slažu sa zaključcima samita - strožije sankcije libijskom režimu, humanitarna pomoć libijskom narodu.

Odlučili smo da smo spremni prihvatiti nove sankcije, uključujući mjere koje bi osigurale da novac od prodaje nafte i gasa ne dodje u Gadafijeve ruke. Članice Unije će pozvati i UN da učine isto”, kaže predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuj.

Uz ovo, dato je zeleno svjetlo za finansijski stabilizacijski mehanizam, koji bi stupio na snagu 2013. godine i pokrivao i članice unije koje ne koriste euro. Mehanizam bi bio težak oko 700 milijardi eura, od čega bi 80 milijardi bilo u gotovini, a ostatak u državnim garancijama.

Do tada, poučeni krizom kakva, na primjeru Portugala, još nije napustila evropski prostor, sve veći broj država Unije najavljuje oštre mjere štednje - tu su Španija, Belgija, Njemačka, Francuska, Slovačka. I onda, kao po pravilu, štednja se u praksi pokaže kao rezanje fondova i gašenje radnih mjesta, što opet izaziva oštar socijalni protes radnika - a zbog protesta njenim mjerama štednje, već odlazi portugalska vlada - pitanje je, ko je sljedeći?

XS
SM
MD
LG