Linkovi

Ešton: Pozivam sve na konstruktivnost


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici (Biro)
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici (Biro)

Visoka predstavnica EU pozvala je sve političke strane u Crnoj Gori da na konstruktivan način budu uključene u rešavanje situacije u vezi sa predsedničkim izborima

Dolazak Visoke predstavnice EU, u Crnoj Gori su mnogi doveli u vezu sa situacijom nastalom zbog skorašnjih predsjedničkih izbora i nepriznavanja njihovog razultata od strane poraženog kandidata. No, činjenica da se Eštonova nije sastala sa liderima opozicije, nego samo sa predsjednikom i potpredsjednikom Vlade, bacila je novo svjetlo na čitavu situaciju i najavu mogućih protesta.

Ešton, koja se novinarima obratila kasno popodne, kazala je da su predsjednički izbori Crnoj Gori uzeli dosta vremena.

"I mi smo pažljivo saslušali predstavnike OEBS-a i znam da je trebalo da rezultati budu već potvrđeni. Želim da pozovem sve političke strane da budu na konstruktivan način uključene u to pitanje", kazala je ona na konferenciji za novinare.

Ešton je navela da nije slučajnost to što posjetu regionu počinje iz Podgorice, navodeći da je Crna Gora primjer državama okruženja.

"Vjerujem da ova zemlja može biti ponosna zbog značajnih dostignuća, jer kao takva može biti primjer u regionu", kazala je ona na konferenciji za novinare.

Ešton je dodala da ipak ima još nekih neriješenih pitanja kojima se treba pozabaviti.

"Želim da progres bude stabilan. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su prioriteti za vas i znam da se bavite pitanjem ustavnih reformi kako bi vaše sudsvo bilo nezavisno", kazala je ona.

Ešton je kazala da vjeruje da će Crna Gora na pozitivan način odgovoriti i izvršiti sve neophodne reforme. Ona je čestitala Crnoj Gori na otvaranju poglavlja koja se tiču obrazovanja.

Prethodno, Državna izborna komisija odbila je danas prigovore izbornog štaba Miodraga Lekića koji je tražio da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasalo putem pisma.

Demonstracije u slučaju nepriznavanja pobjede nezavisnog kandidata Miodraga Lekića najavljene su nezvanično za srijedu, ali će se sve znati preciznije kada Lekićev izborni stab odluči hoće li iskoristiti pravo žalbe Ustavnom sudu.

Neki mediji bliski vlasti iznose katastrofične vizije mogućih protesta, a kao osnovni argument u odvraćanju opozicije od uličnih nemira navodi se činjenica da za tako nešto nemaju podršku međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG