Linkovi

EU bez rešenja za izbegličku krizu


Sirijski migranti beže preko žičane ograde u Mađarsku
Sirijski migranti beže preko žičane ograde u Mađarsku

Neke od članica EU se brane bodljikavim žicama, druge ponovno uspostavljenim graničnim kontrolama, a sama Evropska komisija se suočava sa izazovom koji prevazilazi moći njenih ministarstava

Izbjeglička kriza u Evrope poprima razmjere na kakve Evropljani nisu spremni da odgovore.

Gotovo svakodnevne tragedije, više ne samo na Mediteranu već i na evropskim cestama, duboko u teritoriji Unije, te eksplozivna situacija na kontinentalnoj strani euro-tunela na sjeveru Francuske gdje hiljade izbjeglica nastoje da se domognu Velike Britanije, prisiljavaju sve koji mogu nešto da učine da hitno traže rješenja. Za sada su najglasniji oni koji pozivaju na restriktivne mjere - snažnije granične kontrole, suspenziju slobode kretanja šengenskim prostorom. Za Komisiju to nije rješenje.

"Šengen nije niti će ikada biti problem. Koristeći sve šengenske instrumente možemo da rješavamo ovaj problem na efikasniji način", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Lako je reći ali teže učiniti - Unija još uvijek nema zajedničku listu "sigurnih zemalja", još uvijek ne funkcioniše u potpunosti razmjena podataka, broj Europola ne zna gotovo niko, pa onda nikakvo čudo da države pribjegavaju najlakšem rješenju - kontrolama na svojim granicama.

Nakon tragedije 71 izbjeglice u kamionu- hladnjači, Austrija ništa više ne prepušta slučaju. Kontroliše sve, što za posljedicu ima nevidjene gužve na putevima. Iz briselske perspektive, to je bezbjednosni alarm da se uključe i nadležni za pitanje evropskog transporta.

"Tokom narednih pet sedmica će biti konkretnih akcija i na polju transporta, već 11. septembra će biti sastanak eksperata i predstavnika industrije da vidimo šta se može učiniti na evropskom nivou. Sa predsjedništvom EU smo dogovorili da se ovaj problem stavi na dnevni red oktobarskog Savjeta mnistara transporta. Moram reći da nikada nismo imali mandat da se uplićemo u pitanja bezbjednosti, ali je očito da za to postoji potreba i kada je riječ o transportu i bezbjednosti. Učinićemo sve da obezbjedimo slobodan protok ljudi i roba, to naše najveće dostignuće", poručila je evropska komesarka za transport, Violeta Bulc:

Očito je da problemi prevazilaze moći i mandat pojedinih evropskih komesarijata - koordinacija na evropskom nivou je neophodna, a dok se to ne postigne, bićemo svjedoci "neevropskih" mjera, poput ograde prema ostatku svijeta kakvu je podigla Bugarska, ili bodljikave žice na madjarsko-srpskoj granici.

"Ograde ne šalju ispravnu poruku našim susjedima, uz odgovornost i pravo država da vode računa o svojim granicama. Evropska komisija sa svoje strane ne promoviše upotrebu ograda i ohrabrije države članice da koriste druge načine. Predsjednik Komisije je i sam rekao da Evropa nije nastala gradnjom ograda i zidova, već gradnjom mostova. Ograde ne mogu riješiti problem migracije sa kojim se suočavamo", naglasila je portparolka Evroske komisije, Mina Andreeva.

XS
SM
MD
LG