Linkovi

EU: Vojna akcija u Sredozemlju


Migranti čekaju na iskrcavanje u italijanskoj luci Salernu
Migranti čekaju na iskrcavanje u italijanskoj luci Salernu

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU doneli odluku o uspostavljanju vojne operacije na Mediteranu čiji cilj će biti uništavanje mreže krijumčarenja ljudima

Odredjen je štab, komandant, izdvojen novac, čeka se sada detaljan plan i, naravno, zeleno svjetlo Savjeta bezbjednosti.

Kako je i bilo najavljeno, danas evropski ministri podržali vojni dio šire agende rješavanja problema imigranata i, posebno, zaustaljanja tragičnih pogibija na Mediteranu gdje je samo ove godine, u nastojanju da se domognu evropskih bala, žiovote izgubilo gotovo dvije hiljade ljudi. Prva faza je tu - odluka o štabu i komandi, kao i početak planiranja evropske akcije na moru. Podsjećanja rad i- Evropljani su obećali da niti u jednoj od opcija evropska vojska neće djelovati na tlu sjeverne Afrike.

"Danas, manje od mjesec dana nakon odluke evropskog samita, mi smo usvojili koncept bavljenja imigrantskom krizom i usvojili odluku o uspostavljanju operacije koja će imati glavni štab u Rimu i čiji će komandant biti italijanski admiral Kredendino. Operacija će se odvijati u fazama i to će nam omogućiti da počnemo sa planiranjem akcije, te da se pripremimo za sam njen početak. Nadam se da ćemo već na narednom skupu ministara u junu biti u prilici da donesemo odluku o njenom početku. U medjuvremenu, nadam se da će biti usvojena odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti , kako bi smo u junu imali i legalni okvir za početak akcije u svim njenim fazama", naglasila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

NATO odluku pozdravlja, ali stoji po strani.

"Pozdravljam odluku EU o uspostavljanju operacija na moru koja bi trebala da razbije kriminalnu mrežu kriumčara ljudima. Pozdravljam te napore Unije kao i dijalog koji ona ima sa UN kako bi dobila neophodan mandat za takvu operaciju", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Danas je odlučeno da, nakon faze planiranja i otkrivanja svih elemenata kriminalne mreže krijumčara ljudima, naredne dvije faze operacije EUNAVFOR Med budu ključne - potrag, i uništavanje sredstava krijumčara, u skladu sa medjunarodnim zakonima i u partnerstvu sa libijskim vlastima.

"Evropa je dobro reagovala na krizu na Mediteranu i nadam se da ovo budjenje Evrope neće trajati samo nekoliko sedmica", rekao je ministar spoljnih poslova Italije, Paolo Đentilone.

Inače, troškovi nove operacije EU se planiraju na oko 12 miliona eura za prva dva mjeseca, dok je prvi plan da operacija traje godinu dana. Biće, u svakom slučaju, u skoro vrijeme još riječi o o problemu imigranata i načinu kako ga Unija rješava, tim prije što po svemu sudeći plan Evropske komisije o obaveznim kvotama neće proći kod svih članica.

Oštre rezerve su iznijele Francuska i Poljska koje upozoravaju da to krši medjunarodne zakone i pravo svakog azilanta da njegov slučaj bude posebno obradjen, a ne u okviru obaveznih kvota. Očito, Unija je još uvijek daleko od cjelovitog rješenja pitanja imigranata, rješenja u kojem je, barem do sada, previše pažnje ulagano u bavljenje posljedicama, umjesto uzrocima problema.

XS
SM
MD
LG