Linkovi

EU osudila nastavak izgradnje u Istočnom Jerusalimu


Evropska unija osudila je najavu Izraela da će nastaviti da gradi u Istočnom Jerusalimu, naglašavajući da to predstavlja prepreku za međunarodne mirovne napore.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije ocijenili su da je neprihvatljiva izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da Izrael neće ograničavati dalju izgradnju. Ministar inostranih poslova Španije, koja trenutno predsjedava unijom, je uoči današnjeg sastanka u Briselu podsjetio da je Evropska unija osudila sve izraelske aktivnosti na izgradnji naselja.

“Tražimo potpuno zamrzavanje izgradnje naselja. Nastavićemo da zastupamo taj stav.”

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton zatražila je da se pokrenu mirovni pregovori.

“Vidjeli ste šta se dogodilo proteklih dana. Moramo da suzbijemo nasilje i jedini način da se to uradi dugoročno, za bezbjednost i Izraela i palestinskog naroda, je da se pronađe dugoročno rješenje. I ono mora da bude u skladu sa bliskoistočnim mirovnim planom.”

U Brisel je doputovao i izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberma koji je odvojeno razgovarao sa kolegama iz Finske, Njemačke, Litvanije i Malte, ali ne i sa cjelokupnom 27-očlanom organizacijom.

Evropski zvaničnici će, kako se očekuje, razmotriti i moguće nove mjere protiv Irana zbog ometanja evropskih satelita.

“Važno je da o tom pitanju razgovaramo u okviru Međunarodnog telekomunikacionog saveza. Takođe je važno da pokažemo evropsku solidarnost i mislim da to možemo postići”, kazao je zamjenik ministra inostranih poslova Njemačke Verner Hojer.

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini prokomentarisao je i iranski nuklearni program.

“Iran mora da shvati da je u njegovom interesu da se vrati pregovorima i da prihvati obogaćivanje uranijuma van zemlje.

XS
SM
MD
LG