Linkovi

EU: Bez jedinstvenog stava o Libiji


Evropski lderi na samitu u Briselu
Evropski lderi na samitu u Briselu

Kada je riječ o Libiji, Evropljani su na posljednjem skupu ministara pokazali još jednom da ostaju vjerni svojim različitostima. Složili su se da se oko upotrebe sile ne mogu složiti, ali da treba humanitarno pomoći libijskom narodu i natjerati Gadafija da ode. Uz to, oštro odbijaju poredjenje sadašnje situacije sa ratom u Iraku.

Definitivno, nezaobilazna tema političkih susreta EU je Libija. Bez obzira kakvu poziciju svaka od strana držala po tom pitanju, svi moraju priznati da libijska kriza i medjunarodni i evropski odgovor na nju, umjesto da donosi odgovore, otvara nova pitanja: od toga šta je konačno cilj, kakva je uloga NATO-a, Amerike, do stava Brisela po pitanju oštrih razlika u stavovima Francuza i Engleza, vojno angažovanih u Libiji i Nijemaca koji odbijaju učešće u vojnoj akciji.

“Evropa mora da bude jedinstvena u podršci Ujedinjenim Nacijama i da pokaže odlučnost da zašiti libijski narod od nasilja njihovih vodja. Kada je riječ o Gadafiju, već se ispostavilo da je objava prekida vatre bila lažna. O njemu ćemo suditi po njegovim djelima a ne po riječima”, kazao je britanski državni sekretar za Evropu, Dejvid Lidington.

Ja mogu samo da podvučem njemački stav, razlog zašto ne učestvujemo u vojnoj kampanji. Još uvijek smo skeptični kada je riječ o vojnoj intervenciji, što znači da Njemačka podržava sve inicijative na širenju sankcija. Mislimo da je važno da diktator Gadafi sidje sa vlasti, što je jasna cilj njemačke federalne vlade. Medjutim, njemačka država neće slati vojnike u Libiju jer moramo biti oprezni, a tu je i važna poruka da je Arapska liga kritizirala vojnu intervenciju”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova, Gvido Vestervele.

Medjutim, kritike sa arapske strane su tokom dana demantovane, dok je nešto teže bilo demantovati sličnost sa situacijom u vrijeme iračkog rata, kada su Evropljani bili slično podijeljeni. Može li se izbjeći paralela Libije sa Irakom?

Ne prihvatam da smo u situaciji koja se može porediti sa bilo kojom ranijom situacijom, posebno ne sa onom 2003. godine. Mislim da smo trenutno na tački gdje pokušavamo naći pravi nivo podrške libijskom narodu. Mnogi od nas su u kontaktu sa različitim grupama iz te zemlje i značajan i važan aspekt u ovome je rezolucija Vijeća sigurnosti, podrška Arapske lige i stvarna potreba. To su tri preduvjeta. Imajući to na umu, svih 27 evropskih članica je postiglo sporazum. Riječ je o komplikovanom i kompleksnom pitanju i bilo je potrebno o tome razgovarati. Ako pogledate cijelo naše južno susjedstvo, vidjećete da mi, kao EU, pokušavamo da odgovorimo na pravi način i pravovremeno. I da se trudimo da ono što nundimo ne bude kratkoročno, već na duži rok”, naglasila je visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton.

Sa evropske strane, kao rezultat jedinog mogućeg zajedničkog rada, dakle, Libiji sankcije, libijskom narodu humanitarna pomoć a Gadafiju poziv da što prije ode.

XS
SM
MD
LG