Linkovi

Barozo: Gadafi mora da ode


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu

Gadafi mora da ode, poručio je danas predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, iznoseći po prvi put jasan stav Brisela da pukovnika više ne smatra dijelom libijskog rješenja. Za 11. mart zakazan naredan samit evropskih lidera o Libiji.

“Potpuno neprihvatljive akcije libijskog režima proteklih sedmica su učinile bolno jasnom činjenicu da je pukovnik Gadafi dio problema, a ne rješenja. Vrijeme je da on ode i da državu vrati libijskom narodu, dopuštajući tako demokratskim snagama da odrede budućnost zemlje. Situacija kakvu vidimo u Libiji je jednostavno nezamisliva i mi to ne možemo prihvatiti.”

Tako se danas javnosti obratio Žoze Manuel Barozo, nakon redovnog sastanka Evropske komisije iznoseći, po prvi put od početka zbivanja na sjeveru Afrike, jasan stav Brisela. Prvi čovjek evropske vlade je naglasio i kako Unija odgovora na poziv visokog komesara za izbjeglice UN-a da se zaustavi drama sa izbjeglima na granicama Libije sa Tunisom i Egiptom.

Izbeglice na granici Tunisa i Libije
Izbeglice na granici Tunisa i Libije

“Po kratkom postupku smo za pomoć odredili 3 miliona eura, ali kako su humanitarne potrebe narasle, svotu pomoći smo povećali na 10 miliona. U ovoj fazi, dostavljamo meicinsku pomoć i hranu, šatore i ostale neophodne stvari za izbjeglice na egipatskoj i tuniskoj granici.”

Kada je riječ o Tunisu, sa italijanskog ostrva Lampeduze danas javljaju kako se obnavlja talas izbjeglica iz tog pravca. To pojačava strah Evropljana da najgore tek treba očekivati. S tim u vezi, fanas je saopšteno kako evropska agencija za kontrolu granica, FRONTEX, već obavlja akciju kontrole granica duž Mediterana. To bi trebalo pomoći Italiji, kao zemlji koja je do sada podnijela najveći pritiska imigranata sa sjevera Afrike.

Konačno, u današnjem obraćanju medijima, zamišljenom kao prva demonstracija rješenosti Brisela da ima aktivniju ulogu u zbivanjima u Libiji i sjeveru Afrike, prvi čovjek Evropske komisije nije propustio da se obrati cijelom arapskom svijetu:

“Mislim da je naša dužnost da kažemo arapskom narodu da smo na njihovoj strani. Odavde, iz Brisela, posebno želim reći mladim Arapima koji se bore za slobodu i demokratiju: Mi smo na vašoj strani.”

Danas je saopšteno da će Evropska unija 11. marta održati poseban skup šefova država ili vlada, u cjelosti posvećen Libiji.

XS
SM
MD
LG