Linkovi

Ketrin Ešton u Prištini


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom konferencije za novinare u Prištini, 10. jul 2013.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom konferencije za novinare u Prištini, 10. jul 2013.

Kosovo zbog svoje budućnosti treba da učini sve kada je u pitanju implementacija dogovorenog sa Beogradom, poručila je danas u Prištini visoka predstavnica EU.

Visoka prdstavnica EU je u Prištini razgovarala sa najvišim predstavnicima kosovskih institucija i liderima parlamentarnih stranaka. Nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da očekuje da postignuti dogovor sa Prištinom donese stvarne promene u životima gradjana i Kosova i Srbije:

“Vi treba da budete veoma ponosni zbog posla koji je obavljen i da normalizacijom odnosa sa Srbijom Kosovo ide u pravcu sigurne budućnosti”, rekla je Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je sa visokom predstavnicom Evropske unije razgovarao o poslednjoj rundi razgovora kao i implementaciji do sada dogovorenog:

“Na poslednjim razgovorima koje smo vodili u Briselu, o telekomunikacijama i o energetici, postignut je napredak i nadam se da će sledećih dana, i Priština i Beograd, kao što smo i obećali završiti sve potrebne formalnosti, da će se svi dogovori i da će se kasnije, 03.novembra održati izbori”, kazao je premijer Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Tačija i Eštonove bilo je reči i o zakonu o amnestiji koji će se sutra ponovo naći pred poslanicima Skupštine Kosova. Novinare je zanimalo zašto amnestija ne važi samo za sever, nego za celo Kosovo:

“Ne želim da se mešam u to kako je premijer završio posao o kome se govori, ali ono što želim da kažem jeste da sam ja zainteresovana da se sprovede ono što je dogovoreno i oko čega je postignut sporazum. Nadam se da će sprovođenje ovog zakona biti demonstracija zalaganja, ne samo Vlade, nego i Skupštine, u poslu koji obavljamo”, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton..

S druge strane premijer Kosova rekao je da je zakon o amnestiji politički akt koji vodi ka pomirenju ljudi:

“Pozivam sve da izađu izvan dnevno-političkih interesa i ne razmišljajući o izborima, gledaju šta je interes države i kako da se normalizuje situacija na severu, upućivanjem jasne poruke. Ja razumem kritičare i one koji su protiv, ali glas razuma i državni interes nas poziva da sutra usvojimo Zakon o amnestiji”, kazao je Tači.

Visoka predstavnica Evropske Unije Ketrin Ešton sastala se danas i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, a na radnom rušku razgovarala je i sa liderima stranaka u Skupštini Kosova.
XS
SM
MD
LG