Linkovi

Ren: Pomoć EU važna za oporavak Kosova


Evropski komesar za finansije i kosovski ministar finansija tokom susreta u Briselu
Evropski komesar za finansije i kosovski ministar finansija tokom susreta u Briselu

Ministar finansija Kosova, Ahmet Šalja razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za finansije, Olijem Renom, o finansijskoj podršci Evropske unije Kosovu, ali i o efektima nedavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Evropska unija, iako je redovno izbjegavala zauzimanje političkog stava po pitanju kosovsjke nezavisnosti, još redovnije je naglašavala da će Prištinu podržavati u izgradnji ekonomije i demokratskog društva. I danas je to potvrđeno, nakon što su se u Briselu susreli evropski komesar za finansije i kosovski ministar finansija.

"Kao što znate, tokom moje prethodne dužnosti, kao komesar za proširenje, imao sam veoma aktivnu ulogu u političkom razvoju Zapadnog Balkana i Kosova. Zato sam posebno zadovoljan da vidim ministra finansija Šalju ovdje u Briselu i da nastavim saradnju sa kosovskom vladom. Dobio sam danas vrlo koristan pregled ekonomske i finansijske situacije na Kosovu. Izgleda da je započeo ekonomski opravak, sa predviđenim rastom od pet odsto za ovu godinu. Naravno, međunarodna, posebno pomoć Evropske unije ostaje važan dio socijalnog i ekonomskog oporavka Kosova", kazao je Ren.

U tom je svjetlu komesar Ren iskazao je zadovoljstvo nedavnim zaključenjenem pregovora Kosova sa Međunarodnim monetarnim fondom o stend baj aranžmanu, što je bio ključni preduslov i za 40 miliona eura evropskog novca iz posebih fondova pomoći EU. Za kosovskog ministra je riječ o ohrabrujućim procesima, koje je značajno potaklo i nedavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

"Odluka Medjunarodnog suda pravde je otvorila novu eru na Kosovu, novu ekonomsku i politčku situaciju na Kosovu i u cijelom regionu. U svemu tome, uloga EU i Komisije je uvijek bila važna u podršci Kosovu, a posebno je to došlo do izražaja sada. Razgovarali smo o mogućnostima kako bi finansijska pomoć mogla biti najbolje upotrijebljena, kako bi pomogla Kosovu da dostigne ciljeve gradnje demokratije, pomirenja i boljeg života za sve stanovnike Kosova".

XS
SM
MD
LG