Linkovi

EU: Prioritet početak dijaloga


Novi predsednik Kosova Bedžet Pacoli
Novi predsednik Kosova Bedžet Pacoli

Do zvaničnog Brisela su došle tvrdnje o mogućim neregularnostima prilikom nedavnog izbora kosovske vlade i predsjednika, čulo se danas u Evropskoj komisiji. Nama je prioritet skori početak dijaloga, priznaju komisijini zvaničnici, obećavajući ipak detaljniju analizu toka izbora nove vlade u Prištini.

Danas kasno poslijepodne je u Briselu objavljeno zajedničko saopštenje visoke predstavnice Evropske Unije, Ketrin Ešton i komesara za proširenje, Štefana Filea o izboru kosovske vlade i predsjednika. Pozdravljamo izbor vlade i predsjednika, kažu oni, nadajući se saradnji na boljem životu za sve stanovnike Kosova. Poručuju kako su evropska očekivanja od nove vlade da će se baviti reformama, javnom upravom, vladavinom zakona i, kako je već obećala, dijalogom sa Beogradom.

Ni riječi u saopštenju nije bilo o tvrdnjama kako su zabilježene brojne neregularnosti tokom glasanja o vladi i predsjedniku, tvrdnje koje su, priznaju u Komsiji, ipak došle i do Brisela.

"Vidjeli smo izvještaje i razmatramo sve aspekte, treba da vidimo da li je glasanje zaista bilo u suprotnosti sa Ustavom ili ne, ali ovoga časa smo raspoloženi da radimo sa novom kosovskom vladom jer smo čekali na njeno formiranje kako bi započeo dijalog Prištine i Beograda. Kao što je poznato, to je za nas važan prioritet. Bili smo jasni u stavu da se vlada mora baviti svim neregularnostima tokom izbornog procesa, i na novoj vladi je da to i učini. Što se tiče institucionalnog aspekta, to razmatramo i, ako to bude potrebno, preduzećemo mjere", kazala je portparolka komesara za proširenje, Nataša Batler.

Na komentare novinara kako su u Briselu, zbog želje da što prije započne dijalog Beograda i Prištine, voljni gledati kroz prste na neregularnosti prilikom izbora kosovske vlade i predsjednika, iz kancelarije visoke predstavnice EU poručuju kako će oni, sa svoje strane, tokom narednog, vjerovati je, zadnjeg kruga konsultacija, razgovarati sa kosovskom stranom i da će uspjeh tih razgovora odrediti i početak dijaloga Prištine i Beograda. U svakom slučaju, za očekivati je skori početak dijaloga- više se ne broje mjeseci već sedmice.

"Imaćemo konačni krug konsultacija i nakon toga, vjerujemo, dijalog bi mogao početi narednih sedmica, prije zadnjeg kruga konsultacija je teško tačno odrediti vrijeme početka dijaloga Beograda i Prištine, ali očekujemo da će on svakako započeti tokom nekoliko narednih sedmica", naglasila je portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

XS
SM
MD
LG