Linkovi

Ekonomski pregovori Kine i EU


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj govori na poslovnom samitu Kine i EU
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj govori na poslovnom samitu Kine i EU

Lideri Kine i Evropske unije započeli su pregovore o tome kako da povećaju relativno slab protok investicija između ta dva krupna trgovinska partnera.

Govoreći danas na jednodnevnom samitu u Pekingu, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj rekao je da je taj protok “suviše slab”, s obzirom na povezanost dve ekonomije, dodajući da bi mogao da se poveća ako se dve strane sporazumeju u vezi sa zaštitom investitora.

Evropska unija traži od kineske vlade da obezbedi pravne garancije evropskim firmama, koje investiraju u Kini, kao i da evropskim investitorima omogući širi pristup kineskom tržištu. Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine, dok je Kina drugi po veličini trgovinski partner evropskog bloka, odmah posle Sjedinjenih Država.

Kineski premijer Li Kećijang rekao je da Peking želi da do 2020. godine poveća ukupnu vrednost trgovine sa Evropskom unijom na hiljadu milijardi dolara. On je pozvao Evropsku uniju da poveća izvoz visokotehnoloških proizvoda u Kinu kako bi doprinela tom cilju. Van Rompuj je rekao da bi dve strane trebalo da omoguće uzajamno jednake uslove trgovine, transparentnost i poverenje u vladavinu zakona.
XS
SM
MD
LG