Linkovi

Ocena madjarskog predsedavanja EU


Ocena madjarskog predsedavanja EU
Ocena madjarskog predsedavanja EU

Pored kontroverze kakva je pratila madjarsko predsjedavanje EU, čini se da su uspjeli barem u jednom - predati štafetnu palicu Poljacima bez veće štete po samu Uniju. Što se tiče Zapadnog Balkana, on je, kako su i obećali sada već biviši predsjedavajući EU, dobio dužnu pažnju – a ostalo je na zemljama regiona.

Madjari, sudeći po onome kako se danas držao njihov premijer pred Evropskim parlamentom, odlaze mirno, uvjereni da su učinili sve što su i namjeravali.

“Madjarsko predsjedavanje je ispunilo sve ciljeve koje je sebi postavilo”, izjavio je madjarski premijer Viktor Orban.

Učinili ste vise nego što smo se nadali, poručili su Madjarima danas evropski parlamentarci - sem što ste preplivali budžetske krize evropskih država, doveli ste u pitanje slobode medija, šutili nad udarima na Šengen.

“Kada se vidi ustav, pa zakon o medijima, to su pitanja koja su nas u Evropskom parlamentu zabrinjavala , i, kao što znate, mi smo vas zbog toga kritikovali . Možete reći da je riječ o domaćoj i unutrašnjoj politici, ali znate, gospodine premijeru, da je stvarno značenje Evrope da se unutrašnja pitanja dignu na evropski nivo”, izjavio je član Evropskog parlamenta iz Austrije, social-demokrata, Hanes Svoboda.

Treba nam sloboda, treba nam sloboda štampe i onda vidimo da se vraćaju kontrole na dansko-njemačku granicu - to su zbivanja na koja smo očekivali reakciju madjarskog predsjedništva”, naveo je član Evropskog parlamenta iz Njemačke, liberal Aleksander Graf Lambsdorf.

Ako nisu mogli ubijediti Dance da ne vraćaju graničare na granicu, Madjari su, treba priznati, istrajali na evropskim perspektivama Zapadnog Balkana. Treba priznati da je u vrijeme njihovog predsjedavanja Hrvatska okončala pregovore i sada čeka na potpisivanje sporazuma o prijemu i sam prijem, planiran za 1. jul 2013. Crna Gora se nada početku pregovora, Srbija do kraja godine kandidatskom statusu i datumu za pregore, u slučaju Bosne i Hercegovine se čeka vlada a onda i moguća predaja aplikacije za evropsko članstvo.

Na polju spoljne politike , vjerujem da je bio veliki uspjeh to što smo imali Zapadno balkanski forum. To je bio prioritet madjarskog predsjedništva jer je riječ o poruci da sve te zemlje imaju evropsku perspektivu, što je ključni elemenat za stabilnost, prosperitet i pomirenje u regionu”, naveo je ministar spoljnih poslova Madjarske Janoš Martonji.




XS
SM
MD
LG