Linkovi

EK postavila ultimatum Mađarskoj


Protest u Budimpešti protiv kontroverznog medijskog zakona
Protest u Budimpešti protiv kontroverznog medijskog zakona

Ono što je protiv volje Brisela, a čini se, još više protiv volje Budimpešte, započelo kao afera oko mađarskog zakona o medijima, moglo bi se u skoro vrijeme okončati kao primjer provodjenja u djelo deklarisanih evropskih vrijednosti, medju kojima je sloboda medija jedna od posebno važnih. Naime, nakon što su pažljivo proučili sporni zakon, iz Evropske komisije su Budimpešti uputili zahtjev za pojašnjenjem sa jasnim rokovima.

Teško da su Mađari, spremajući se za predsjedavanje Evropskom Unijom i sanjali da će, umjesto njihove ambiciozne agende evropskog angažovanja, u prvi plan izaći zakon koji napadaju svi, sa svih strana i, na žalost zvanične Budimpešte, sve žešće i češće. Na nedavni formalni zahtjev Brisela za dodatnim informacijama, Mađari su Komisiji uputili opšte pojašnjenje zakona i to na čistom mađarskom.

Nakon što su se upoznali sa sadržajem dopisa, ali i sa onim što je objavljeno u mađarskom službenom listu, iz Evropske komisije odgovaraju: Imate dvije sedmice da dostavite detaljne odgovore na nekoliko spornih pitanja- ukoliko se to ne desi, računajte sa pravnom akcijom. Pismo je potpisala komesarka čija nadležnost su mediji, a koja ovako pojašnjava razloge :

Kao što je poznato javnosti, veliki broj onih koji su komentarisali ovaj zakon, tvrde kako postoji opasnot da on ugrožava osnovna prava na nekoliko načina. Prije svega, tražeći registrovanje svih medija, uključujući i one koji rade online, foruma, blogova i sl. Drugo, tražeći od svih medija tzv balansirano izvještavanje o nacionalnim i evropskim temama. I treće, čineći medijske vlasti kontrolisanim procesom njihovog izbora”, kazala je evropska komesarka za digitalnu agendu, Neli Kros.

Nakon prvobitnog odbijanja da se povinuju pozivima da zakon prilagode evropskim standardima, Mađari su, shvativši da je afera otišla predaleko i da su ostali sami u odbrani nečega što se ne da braniti, na pitanje novinara da li će se nakon postavljenog roka zakon revidirati, odgovorili potvrdno, naglašavajući da će ipak prije toga pokušati pojasniti svoj stav.

Moj odgovor je jednostavan i glasi: DA, pokušaćemo pojasniti. Prije optrilike četri sedmice sam ovdje u Briselu, na pres konferenciji gdje sam predstavio rad mađarskog predsjedništva predložio da, prije nego što se bilo ko upusti u komentiranje i osudu zakona, treba prvo da ga pročita. To je bio moj prvi prijedlog. Drugi prijedlog bi mogao biti- pažljivo pročitajte pismo koje nam je komesarka Kros uputila. Pismo je veoma informativno, nekoliko je pitanja pokrenuto tim pismom i mi ćemo veoma brzo na njihi i odgovoriti, ne ostavljajunći niti jedno pitanje neodgovorenim", kazao je mađarski šef diplomatije Janoš Martonji.

Zakon ćemo mijenjati, tako da svi budu zadovoljni, dodao je Martonji, uz nadu predsjedavajuće EU da će se uskoro zaboraviti afera koja prijeti da u sjenu baci ozbiljan posao kakav čeka Budimpeštu.

XS
SM
MD
LG