Linkovi

Bez dogovora o Grčkoj zbog tehničkih detalja


Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, grčki ministar finansija Janis Stournaras, i finska ministarka finansija Juta Urpilainen.
Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, grčki ministar finansija Janis Stournaras, i finska ministarka finansija Juta Urpilainen.

Skup ministara finansija evrozone se nastavlja u ponedjeljak, dok Atina primjećuje da tehnički detalji ne mogu opravdati evropsku nemarnost i kašnjenje.

Nakon što su dvanaest dugih sati raspravljali o tome kako pomoći Grčkoj, ministri finansija euro-zone, zbog, kako se kaže, tehničkih pojedinosti, nisu bili u stanju da postignu konačni sporazum. Skup se nastavlja u ponedjeljak, dok Atina, čini se s pravom, primjećuje da tehnički detalji ne mogu opravdati evropsku nemarnost i kašnjenje.

Evropska podrška Grčkoj je prošle noći ostala samo na riječima - uprkos optimizmu kakav su pred skup izskazali ministri finansija i zvaničnici Medjunarodnog monetarnog fonda, nije se došlo do odluke o slanju novog finansijskog obroka Grčkoj od 31,5 milijardi eura, prijeko potrebnih Atini da isplati prispjela dugovanja - umjesto toga, ministri sa žaljenjem konstatuju da, iako je Grčka učinila sve što se od nje tražilo, tehnički detalji su zaustavili donošenje odluke.

"Malo sam razočaran ali moram da priznam da su tehnicka pitanja tako komplikovana da se moraju napraviti još neke kalkulacije- to ćemo učiniti narednih dana, jer nije bilo moguće tokom proteklog sastanka”, naveo je šef euro-grupe Žan-Klod Junker.

Nezvanično, tehničke poteškoće se tumače kao odluka ministara da čekaju šta će se o evropskom budžetu dogovoriti njihovi šefovi na samitu planiranom za kraj ove sedmice, jer, riječ je o novcu poreskih obveznika koji bi trebao promijeniti vlasnika, a to, posebno u ovo vrijeme krize, nikako nije popularna mjera.

Još manje je popularna mogućnost da evropske države Grčkoj jednostavno, otpišu dio duga - tome se rezolutno protivi Njemačka , čiji ministar priznaje da su Grci uradili sve što se od njih traži , ali, ipak...

"Imamo izvještaj Troike, Grčka je ispunila sve što se tražilo i sa time smo upoznati. Dugo smo razgovarali, pojačali kontrolni mehanizam, kako bi smo bili sigurni da će se buduće reforme i provoditi. Imamo dosta opcija na stolu kako da zatvorimo finansijsku rupu Grčke ali se još nismo dogovorili oko rješenja- zato se sastajemo opet u ponedjeljak", istakao je Volfgang Šojble, nemački ministar finansija.

A opcija oko koje su se suprotstavili euro-zona sa jedne i Medjunarodni monetarni fond sa druge strane je upravo krpanje finansijske pukotine - umjesto da oproste dio duga, od oko 14 milijardi eura, Evropljani su radije voljni da za dvije godine, do 2022. produže rok do kada bi ta zemlja trebala potpuno stati na noge.

Medjunarodna fionansijska institucija o tome ne želi ni da čuje...

Dobro smo radili, ali još nismo sve završili- riječ je o napretku, ali treba uraditi još", konstatovala je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Iz Atine su već stigle reakcije - tamo ne razumiju kako takozvani tehnički detalji mogu opravdati nemarnost evropskih ministara i kašnjenje u isplati novca jer, kako sami ministri priznaju, Grčka je učinila sve, a Evropljani ništa ili gotovo ništa zauzvrat - drama se nastavlja u ponedjeljak.
XS
SM
MD
LG