Linkovi

Brisel: Grčkoj ističe vreme


이라크 군이 모술 서부 ISIL 점령지에 대한 공세를 계속하면서, 피난민 행렬이 이어지고 있다.
이라크 군이 모술 서부 ISIL 점령지에 대한 공세를 계속하면서, 피난민 행렬이 이어지고 있다.

Za sada se, umesto približavanja stavova kreditora i Atine, čuju medjusobne optužbe koje bi ipak mogle da ustupe mesto dogovoru već u sredu, na marginama samita EU i Latinske Amerike.

Vrijeme za Grčku ističe, upozoravaju iz Brisela, a ta se poruka čula i na tek okončanom samitu G7 u Njemačkoj.

Kako se i očekivalo, kada su svjetski lideri na jugu Njemačke razgovarali o ekonomiji, Grčka je bila nezaobilazna tema - potvrdila je to nakon samita i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je poručila da će Unija pokazati solidarnost, ali tek kada Grčka iznese svoje prijedloge i primjeni reforme.

Ključna tačka oko koje se grčke vlasti ne mogu dogovoriti sa medjunarodnim kreditorima i Evropskom komisijom je povećanje poreza i smanjenje plata i penzija službenicima u javnom sektoru. Da bi na to pristali, Grci traže zauzvrat plan restruktuiranja, što će reći, otpisa dijela duga.

A vrijeme ističe jer posljednja tranša medjunarodnog novca Grčkoj od 7,2 milijarde eura čeka na dogovor dok rokovi za otplatu prispjelih dugovanja ne čekaju. Samo u junu Atina Medjunarodnom monetarnom fondu i na ime kratkoročnih kredita mora da plati gotovo 7 milijardi eura koje danas nema.

Na G7 samitu je bilo očito nezadovoljstvo predsjednika Evropske komisije razvojem stvari, koji je svoga prošlosedmičnog gosta, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, optužio da se nije držao tada dogovorenog, niti je grčkom parlamentu prenio sve pojedinosti prijedloga kreditora, niti je, iako je obećao, put Brisela poslao grčki prijedlog mjera.

"O penzijama smo premijer Cipras i ja razgovarali prošle sedmice i ja sam mu prenio jasan stav Komisije o tome, stav koji on nije prenio i grčkom parlamentu", naglaso je Žan Klod Junker.

Grci sa svoje strane prijedlog kreditora i Komisije nazivaju uvredljivim, mada su i jedni idrugi svjesni da bez kompromisa neće biti izlaska iz sadašnje situacije. Zato se srijeda, kao prilika da o mogućem rješenju razgovaraju evropski lideri sa grčkim kolegom, vidi kao jedna od posljednjih šansi da svi iz ovoga izadju sa najmanje štete. Sve drugo sem sporazuma svim stranama u ovoj priči otvara Pandorinu kutiju.

XS
SM
MD
LG