Linkovi

Oland: Boriću se za ujedinjenu EU


Francuski predsednik Fransoa Oland govori u Evropskom parlamentu
Francuski predsednik Fransoa Oland govori u Evropskom parlamentu

Francuski predsednik, u govoru pred Evropskim parlamentom, najavio da će se on i njegova vlada boriti za što snažniju, politički ujedinjenu EU

Pripremajući se za nimalo lak samit krajam sedmice, kada će se lomiti koplja oko novca i budućnosti Evrope, evropski zvaničnici nastoje ovo vrijeme iskoristiti da što snažnije promovišu svoja stanovišta.

Kako iz krize? Očito, samo mjere štednje ne donose željene rezultate. Potrebna su ulaganja, a za njih je, razumljivo, potreban novac. Medjutim, kada je o novcu, što će reći o evropskom budžetu riječ, tu se gledišta dijametralno razlikuju, jer više novca u evropskoj kasi za, prvenstvano Britance, ne znači samo manje novca kod kuće- znači to i više moći Brisela, što nikako ne žele dopustiti.

Pritisnuti krizom kod kuće, i ostali ministri vanjskih poslova EU ne žele dati više nego što moraju. Sa druge strane Parlament, a za njim stidljivo i Komisija, misle drugačije i to priču i njenu očekivanu završnicu krajem sedmice čini krajnje neizvjesnom. Jer, kao što rekoh, nije stvar samo u novcu, već i u pogledu i razmišljanju kakvu EU žele. S tim u vezi, danas je francuski predsjednik jasno najavio suprotnom taboru- Francuska će se boriti za što veće političko jedinstvo Unije, polazeći od logike da je supervizija banaka samo dio slagalice. Naredni je tijesna veza ekonomija, a na kraju puta i snažnije političko povezivanje...

"Pozivam danas na drugačiju evropsku arhitetkturu. Zagovornik sam integracija, i zato želim i političku uniju."

Medjutim, to neće biti lako ostvariti. Treba, prije svega, ljudima vratiti vjeru u Uniju, a to je moguće samo jasnim mjerama, onima koje će, za razliku od dosadašnjih, prekinuti začarani krug sve veće štednje i sve većeg gubljenja radnih mjesta.

"U eurozoni imamo recesiju, a nezaposlenost uporno raste. Uskoro će u Evropi biti 10 miliona nezaposlenih više nego što ih je bilo 2008. godine. Ne želimo više te mjere štednje koje samo guraju ljude u siromaštvo i nezaposlenost. Treba nam svježi zrak za evropsku ekonomiju",
naglasio je šef grupe soocijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hans Svoboda.

NI ovaj put nije bilo moguće izbjeći nedavni govor britanskog premijera kojim je najavio mogući referendum Britanaca o ostanku u EU.

"Od gospodina Kamerona smo čuli da želi manje vlasti Brisela, ali i da želi slobodno tržište. Mislim da je to upravo ono što nas je i dovelo u krizu u kojoj se nalazimo", poručio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Dakle, nije riječ samo o evropskom budžetu, već o viziji kakvu EU za Evropljane. To naredni evropski samit čini težim ali i neizbježnim, jer, kada i ako se to pitanje riješi, i svjetlo na dnu tunela finansijske, ekonomske i političke krize će biti vidljivije.
XS
SM
MD
LG