Linkovi

EU pooštrila kontrole granica


Kontrole na granici Francuske i Nemačke
Kontrole na granici Francuske i Nemačke

U svetlu prošlonedeljnih terorističkih napada u Parizu, Evropska unija pooštrila je kontrole na svojim spoljnim granicama, uključujući i nove provere Evropljana koji se vraćaju u Šengensku zonu.

Šengen neće biti ukinut niti dokinut, već će biti ojačan - praktično, svi putnici za prostor Šengena, uključujući i one sa evropskim pasošima, sada će biti podvrgnuti kontroli, jedan je od zaključaka današnjeg, vanrednog skupa evropskih ministara unutrašnjih poslova, organizovanog u reakciji na tragične dogadjaje u Parizu.

Teroristi koji su izveli masakr u Parizu su bez problema putovali iz EU u Suriju i nazad. Upravo to je i cilj današnjih mjera: zaustaviti nekontrolisano kretanje terorista i pripreme eventualnih novih napada. Pariz je za franscuskog ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva bio znak za budjenje Evrope.

"Tražili smo ovaj sastanak jer želimo da EU, koja je previše vremena izgubila oko odredjenih pitanja, danas donese konkretne odluke."

Od marta naredne godine će na vanjskim granicama započeti sistematske kontrole svih putnika, uključujući i gradjane EU. Značiće to, sem provjere identiteta, i konsultovanje evropske baze podataka. Evropi je potrebna efikasnija razmjena svih podataka koji mogu pomoći u zaustavljanju terorista, i to uz korištenje svih evropskih kapaciteta.

"Mislim da je potrebno ići korak dalje i postaviti osnov za stvaranje Evropske obaveštajne agencije", naglasio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Dogovorene su i mjere sprječavanja krijumčrenja oružja, a do kraja godine bi trebalo uspostaviti i sistem registracije putnika evropskog avio-saobraćaja. Sve ovo bi trebalo omogućiti bolju kontrolu, bez dokidanja već postignutih sloboda.

Pronađeno treće telo

Oštar nadzor spoljnih i Šengen granica usledio je nakon informacija da se organizator napada u Francuskoj, Belgijanac Abdelhamid Abaud, borio za Islamsku državu u Siriji, posle čega se neopažen vratio u Pariz. Abaud je ubijen u sedmočasovnoj policijskoj raciji u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni.

Tužilaštvo je u međuvremenu saopštilo da je policija sinoć pronašla treće telo, i to žene, u stanu u Sen Deniju. Identitet žrtve još nije poznat. Nastavljena je i potraga za još jednim osumnjičenim teroristom, koji je u bekstvu posle napada u Parizu. Francuski zvaničnici priznali su da ne znaju gde se krije Salah Abdeslam, za kojim je intenzivirana potraga širom Francuske, Belgije i kako navode mediji, Holandije.

Abdeslam, za kojeg se veruje da je pomogao da se izvrše napadi, postao je najtraženiji evropski begunac nakon što je za njim izdata međunarodna poternica. Francuske vlasti saopštile su da je posle terorističkih napada izvršeno 800 racija, privedeno, 90 osoba, dok je 164 u kućnom pritvoru.

XS
SM
MD
LG