Linkovi

EU o korupciji u Euleksu


Kocijančič: Visoka predstavnica EU Federika Mogerini želi da se ovo reši na transparentan način
Kocijančič: Visoka predstavnica EU Federika Mogerini želi da se ovo reši na transparentan način

Da su i u Briselu konačno ozbiljno shvatili optužbe za korupciju u vrhu Euleksa, svjedoči i sastanak u Evropskom parlamentu iza zatvorenih vrata Komiteta za spoljne poslove i predstavnika Evropskog servisa za spoljne poslove. Evropski parlamentarci upozoravaju da su optužbe već uzdrmale kredibilitet misije, što još ozbiljnije podvlači potrebu pune i transparentne istrage.

Ne dešava se svaki dan da parlamentarci drže zatvorene sastanke. Na to ih treba natjerati ozbiljan razlog ili, kao u ovom slučaju, izričit zahtjev predstavnika Evropskog servisa za spoljne poslove da se o aferi Euleks raspravlja daleko od očiju javnosti:

"To je svakako veoma osjetljivo pitanje, ali vam mogu prenijeti i stav visoke predstavnice Mogerini. Njen prvi današnji sastanak ovdje u Briselu je bio upravo o tome, ona je veoma jasno naglasila da želi da se ovo riješi na transparentan način jer vjeruje da je u našem interesu da sagledamo sve činjenice. Visoka predstavnica trenutno angažuje sva sredstva kako bi se slučaj riješio na transparentan način ali i način koji će sačuvati kredibilitet evropske misije na Kosovu," izjavila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič.

Medjutim, kako u pismenoj poruci kaže član Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Eduard Kukan, šteta je već na neki način učinjena samim optužbama, doveden je u pitanje kredibilitet misije. Zato, kaže Kukan, optužbe za korupciju, kao i ukupni rezultati misije moraju sada da budu prioritet broj jedan. Mora se jasno utvrditii ko je odgovoran za to, a istraga o tome unutar misije mora biti oštrija. Za Kukana je neobjašnjivo zašto se odmah nije reagovalo na optužbe, uz uvjerenje da je većina osoblja misije ipak posvećena svome poslu i osnaženju vladavine prava na Kosovu.

XS
SM
MD
LG