Linkovi

EU traži novi izlaz iz krize


Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompuj
Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompuj

Evropski lideri, koji se u ponedjeljak okupljaju na neformalnom samitu u Briselu, pokušaće da nadju novi, bolji izlaz iz krize. Umjesto rezanja potrošnje i zatvaranja fondova, potrudiće se, prema najavama, da osnaže ulaganje u otvaranje novih radnih mjesta, upravo onako kako su im sugerisale inače oštro kritikovane rejting agencije sa druge strane okeana.

Uz ranije najavljen razgovor o fiskalnoj disciplini, očekuje se na briselskom samitu i širok sporazum o zapošljavanju dok će, slučajno ili ne, cijeli Brisel biti paralisan generalnim štrajkom. Želeći, valjda, da pokažu svoj stav o do sada provedenoim mjerama za izlazak iz krize, Belgijaci će blokirati baš sve- željezničke i autobuske linije, aerodrom, javne ustanove, sav javni gradski prevoz. Ovo nebi smjelo proći nezapaženo i trebalo bi, uz sve goru situaciju u sve više evropskih država, biti posljednje upozorenje da Unija povuče snažnu crtu izmedju političkih debata i konkretnih anti-kriznih mjera.

Da li je jedna od mjera od strane Evropske komisije najavljeno prebacivanje 82 milijarde eura iz strukturalnih fondova na podršku rastu i zapošljavanju, teško je reći, jer čim je ta vijest procurila u Briselu, odmah su se čuli glasovi pojedinih ekonomista da su sredstva, bez obzira što će uglavnom podržati zapošljavanje u državama najviše pogodjenim krizom i nezaposlenosti, poput Grčke ili Španije, nedovoljna da ostave ozbiljniji efekat. U svakom slučaju, recesiji, koja već ozbiljno kuca na vrata, se ne smije dozvoliti da postane evropska stvarnost.

"Moramo izbjeći recesiju. Moramo mobilizovati svu našu energiju na nivou Unije i još važnije, na nivou država članica. Sazvao sam neformalni samit za 30. januar, na kom sastanku ćemo razgovarati o antirecesijskoj strategiji", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Biće to samit gdje će 26 evropskih članica razgovarati, a Britanci biti posmatrači diskusije o fiskalni promjenama. Namjera nam je da razgovaramo i o mogućnosti razvoja i zapošljavanja", najavila je predsjedavajuća EU, danska premijerka Hele Torning-Šmit

Posmatrači očekuju da će na samitu vidjeti potvrdu još jednog procesa- razilaženja francusko-njemačkog dvojca. Tako se više ne govori o Merkozi fenomenu, posebno od kako je njemačka kancelarka Merkel najavila inicijativu koja stiže samo iz Berlina da se, umjesto pumpanja više novca u Evropski stabilizacijski fond, evropskim institucijama da više ovlasti da uredjuju sada kakofoničnu zajedničku finansijsku politiku. Medjutim, neko bi rekao, ovlasti bez fondova koji bi ih podržavali, neće ostaviti željeni efekat.

XS
SM
MD
LG