Linkovi

Plan za ostanak Britanije u EU


Nacrt predloga za reformu EU koji je uputio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk
Nacrt predloga za reformu EU koji je uputio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Evropski lideri razmatraju plan za koji se nadaju da će ubediti Britaniju da ostane u Evropskoj uniji.

Prvobitna rekacija Londona na novi plan je da predstavlja „stvaran napredak“ u rešavanju spora zbog kojeg britanske vlasti razmatraju mogućnost napuštanja unije. Premijer Dejvid Kameron rekao je da preostaje još posla, ali da može da dođe do stvarne promene u odnosima Britanije i Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uputio je liderima zemalja članica nacrt predloga reforme EU, koji bi omogućio britanskim poslanicima da u saradnji sa evropskim partnerima blokiraju nepoželjne evropske zakone, uz napomenu da se Britanija suočava sa „vanrednom situacijom“ zbog priliva imigranata koji opterećuju britanske socijalne službe.

Cilj plana je da se uzmu u obzir primedbe Britanije u pogledu uslova i ograničenja koje nameće članstvo, uključujući i ono što mnogi Britanci smatraju gubitkom suvereniteta, bez menjanja formalnih ugovora na osnovu kojih je uspostavljena i definisana Evropska unija.

Predlog, koji moraju da podrže ostale članice, biće razmatran na samitu u Briselu 18. februara. Vladajuća Konzervativna stranka najavila je da će do kraja 2017. godine biti održan referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG