Linkovi

Šefovi diplomatija EU o BiH: Poziv za buđenje Briselu


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pozvala je u ponedeljak lidere BiH da počnu da rješavaju ekonomske, ali i političke probleme u zemlji.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg kaže da ono što se dogofilo u BiH „poziv za budjenje“ EU i međunarodnoj zajednici. BIH je jedna od tema sastanka šefova diplomatija u Briselu u ponedeljak.

"Najvažnije je sada da lideri BiH razmisle o problemima koji muče građane, ne pojedinačno, već da sagledaju širu ekonomsku situaciju, kao i da pokušaju da nađu politički izlaz. To je veoma važno. U BiH ima mnogo lidera i vreme je da oni pokažu svoje vođstvo, a mi ćemo ih u tome podrržati", rekla je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton uoči sastanka u Briselu.

Upitana za komentar izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je za bečki Kurir, rekao da bi, ako stanje eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU u BiH, Eštonova je naglasila da vjeruje da je Incko "govorio o hipotetičkoj situaciji".

Raniji visoki predstavnik u BiH, šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, rekao je da ne želi da kontroliše Inckovu izjavu, ali da su posljednja dešavanja pokazala da strpljenje građana BiH ima svoje limite.

„Mislim da je to jedan ozbiljan signal prije svega za političke lidere u BiH, jer oni imaju demokratski mandat, da se manje bave nekim svojim igrama, a više rješevaju socijalna i ekonomska pitanja BiH.I naravno to je i signal za nas za EU da pogledamo na situcija u zemlji šire. Ja sam veoma zabrinut, sada je situcija mirna ali se osjeća tenzija“.

Za britanskog ministra vanjskih poslova Vilijema Hejga posljednja dešavanja su poziv za buđenje.

„Mislim da je ono što se dogodilo poziv za buđenje EU i međunarodne zajednice.Moramo uložiti više napora da pomognemo Bosni na putu ka EU , na putu ka članstvu u NATO, tako da okončamo stagnaciju u kojoj su bosanska politika i Vlada“

Žan Aselborn šef diplomatije Luksemburga naglašava da je važano očuvati jedinstvo BIH.

„Moramo odbraniti princip da je Bosna jedna država, a ne zbir tri ili četri zajednice i to je najvažnije.Nadam se da u EU, ali isto tako i u Bosni ima dovoljno ljudi koji žele da vide da zemlja ide u dobrom pravcu, ne samo zajednice.”

Šefovi diplomatija 28 država EU razgovaraju u ponedeljak o situaciji u BiH, iako dnevnim redom to nije bilo predviđeno. Miroslav Lajčak je rekao da će se nada da će sa sastanka EU poslati jasnu poruku bh. liderima.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG