Linkovi

EU: Olakšanje uz upozorenje


Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek
Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek

Olakšanje ali i upozorenje da borba protiv terorizma još nije okončana, prve su reakcije evropskih i NATO zvaničnika na vijest o smrti Osame bin Ladena.

Medju prvima na vijest o ubistvu Osame bin Ladena je reagovao predsednik Evropskog parlamenta, Ježi Buzek:

"Jutros smo se probudili u svijetu sigurnijem nego što je bio juče. Smrt Osame bin Ladena označava značajan uspjeh u borbi medjunarodne zajednice protiv terorista, iako borba još nije okončana. Aktivnosti Bin Ladena su donijele patnje i smrt porodicama širom svijeta- u Americi, Evropi, Avganistanu, Pakistanu i šire. On je bio odgovoran za smrtonosne napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine. Svijet je zaključio tamno poglavlje svoje istorije, a svi ljudi koji vjeruju u mirnu koegzistenciju se mogu osjechati sigurnijim."

Predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo:

"Osama bin Laden je bio kriminalac odgovoran za smrt hiljada nedužnih ljudi. Objava njegove smrti potvrdjuje kako takva vrsta zločina ne može ostati nekažnjena. Mi u EU ćemo nastaviti da stojimo rame uz rame sa američkim partnerima, uključujući i one u muslimanskom svijetu, spremne da se bore protiv terorizma."

"Čestitam predsjedniku Baraku Obami i svima koji su omogućili operaciju protiv Osame bin Ladena. Ovo je značajan uspjeh u sigurnosti svih NATO članica,” poručio je danas iz NATO štaba u Briselu i njegov generalni sekretar, Anders Fog Rasmusen. On podsjeća da su za NATO teroristički napadi 11. septembra bili napadi na sve saveznike. Uz to, upozorava kako terorizam još uvijek predstavlja prijetnju medjunarodnoj stabilnosti, te će zbog toga vojni savez nastaviti punom snagom sa svojom misijom, boreći se da Avganistan ne postane siguno utočište ekstremizmu. NATO će ubuduće braniti slobodu, demokratiju i humanost, vrijednosti protiv kojih je bio Osama bin Laden, kaže, pored ostalog, generalni sekretar NATO.

Evropski koordinator za borbu protiv terorizma Žil De Kerhov je uvjeren kako će smrt Bin Ladena, na duže staze, rezultirati slabljenjem terorističkih napada. Medjutim, kratkoročno, on vjeruje da će biti pokušaja osvete:

"Nakon napada 11. septembra, al-Kaida više nije organizacija kakva je bila - rezultat je to napada koalicionih snaga i posebnih jedinica američke vojske. Kao organizacija, ona je slabija, ali Osama bin Laden ostaje symbol koji ohrabruje grupe terorista u Jemenu, Magrebu, kao i pojedince kao što smo vidjeli u Njemačkoj prošle sedmice. Zbog toga moramo biti iznimno opreznii nastaviti sa prevencijom i borbom protiv terorizma jer će neki pojedinci pokušati sa osvetničkim operacijama, pa su naši policijski servisi veoma aktivni na tom polju."





XS
SM
MD
LG