Linkovi

EP podržao ukidanje viza BiH i Albaniji


EP podržao ukidanje viza BiH i Albaniji
EP podržao ukidanje viza BiH i Albaniji

Evropski parlament izglasao je u četvrtak podršku ukidanju viza za BiH i Albaniju - preostaje još odluka evropskih ministara unutrašnjih poslova, koja se očekuje početkom novembra, da bi se zaključio proces ukidanja viza za ove dvije zemlje, i da bi njihovi gradjani do kraja ove godine mogli bez viza putovati prostorom Šengena.

"Pred nama je veoma važno glasanje - ljubazno vas molim za snažnu podršku odobravanju bezviznog režima za BiH I Abaniju, države koje su to i zaslužile", pozvala je parlamentarce autorica izvještaja o ukidanju viza za BiH i Albaniju, Tanja Fajon.

Gotovo uz jednak omjer glasova za i protiv kao i prošle godine, kada je parlament dao zeleno svjetlo Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji da se priključe bezviznom režimu, i danas su glasali parlamentarci, pokazujući, ogromnom većinom glasova, ozbiljnost namjere da se region što bliže i što prije poveže sa evropskom maticom.

"Mislim da smo ovu odluku donijeli za obične ljude - ne za političku ili poslovnu elitu. Što se tiče kriminalaca, potencijalnih kriminalaca ili onih koji imaju puno para, svi oni lako mogu izaći iz zemlje i putovati svijetom, tako da je naša današnja odluka usmjerne prije svega, mobilnosti mladih ljudi i studenata...", ocenila je izvjestiteljka za bezvizni režim Evropskog parlamenta, Tanja Fajon,

Naredni korak su ministri unutrašnjih poslova, koji bi odluku o ukidanju viza trebali donijeti na skupu zakazanom za početak novembra. Iako je medju njihovim predstavnicima, prije svega Francuzima, a potom i Holandjanima i Dancima, bilo rezervi kada je u pitanju sigurnost, prije svega njihovih gradjana, nakon otvoranja granica sa BiH i Albanijom, vjeruje se da će današnja odluka Parlamenta, uz raniju preporuku Evropske komisije, ubijediti ministre da trebaju pasti i ove vizne granice.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, prostaje još neriješeno pitanje potovanja stanovnika Kosova i danas je iz parlamentarnih klupa upućen poziv Komlisiji i Vijeću da što prije sa Prištinom započnu dijalog o tome.

XS
SM
MD
LG