Linkovi

Belgija zadovoljna predsedavanjem EU


Madjarska preuzima predsedavanje EU 1. januara
Madjarska preuzima predsedavanje EU 1. januara

Sada, kada se sumiraju rezultati vodjenja EU u tokom proteklih šest mjeseci, Belgijanci mogu da odahnu - predsjedavanje je prošlo, Unija našla zajednički jezik po, ako ne svim, barem ključnim pitanjima buduchnosti. Što se tiče Zapadnog Balkana, Belgijanci tvrde da su učinili sve kako bi ubrzali pristupanje država regiona evropskoj matici. Istom prilikom nastupajuće madjarsko predsjedništvo Unijom iskazalo očekivanje da će uskoro započeti pregovori Beograda i Prištine, u kojima će Madjari, kao predsjedavajući EU, ponuditi svoju pomoch.

Belgijanci mogu biti zadovoljni učinjenim - nije riječ o predsjedavanju koje će ući u istoriju, ali su, uprkos nedefinisanoj političkoj situaciji kod kuće, na evropskom planu djelovati koliko toliko efikasno. Pod belgijskim predsjedavanjem Unija je doplovila do prve godine života Lisabonskog sporazum a i njegovih blagih promjena kako bi zaživio stalni mehanizam finansijske prevencije krize, Evropljani su se nametnuli kao respektabilan sigurnosni partner NATO, što je prepoznato na samitu u Lisabonu, a, nedugo potom, su i jasnije zastupali jedinstven stav na tek okončanoj konferenciji o klimi u Meksiku. Što se tiče proširenja, pod belgijskim predsjedavanjem je nedavni skup evropskih lidera poručio kako su obećanja o evropskoj budućnosti još uvijek i uprkos svemu, živa. Belgijanci su stajali iza početka izrade mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije da ponese stratus kandidata, status koji je, opet pod belgijskim predsjedavanjem, dodijeljen Crnoj Gori. Konačno, belgijsko predsjedništvo ima svoje zasluge za novembarsku jednoglasnu odluku ministara unutrašnjih poslova da se od 15. decembra BiH i Albaniji ukinu vize.

Ministar Spoljnih poslova Belgije i predsjedavajući Savjeta ministara EU, Steven Vanakere:

"Što se tiče država kandidata i ostalih sa Balkana i Turske, belgijsko predsjedništvo je učinilo sve kako bi konsolidovalo ubrzan proces njihovog pristupanja Evropi, na osnovu napora kakve je uložila svaka od država."

A od prvog januara će šestomjesečno predsjedavanje EU pripasti Madjarskoj koja, istog dana kada rezultate sumira Belgija, najavljuje podršku istočnom partnerstvu, proširenju, stabilnosti Zapadnog Balkana, gdje posebno izdvaja neriješena pitanja na relaciji Beograd-Priština.

Madjarski ministar vanjskih poslova i budući predsjedavajući Savjeta ministara EU, Janoš Martonji:

"Vrlo snažno smo zagovarali početak ovih razgovora i bili smo razočarani zbog njihovog kašnjenja, koje je rezultat nekih objektivnih okolnosti. U svakom slučaju, sada bismo voljeli da razgovori započnu od najneutralnijih, tehničkih elemenata, idući prema osjetljivijim pitanjima, koja se dotiču statusa. Ključna stvar je da razgovaraju i mi smo svjesni da je EU ponudila svoje usluge u tome i mi, kao buduće evropsko predsjedništvo, željeli bismo da budemo maksimalno od pomoći, u okviru uloge kakvu imamo prema Lisabonskom sporazumu i kakva se provodi u praksi."




XS
SM
MD
LG