Linkovi

Napredak na dugom putu


Okrugli sto u Briselu o korupciji i organizovanom kriminalu
Okrugli sto u Briselu o korupciji i organizovanom kriminalu

O korupciji i organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu danas se razgovaralo u Briselu. Okrugli sto je okupio zvaničnike iz regiona, evropske parlamentarce i predstavnike evropskih institucija, u zajedničkoj ideji da se u ovoj iznimno važnoj oblasti što prije dokuče evropski standardi.

Zapadni Balkan je područje gdje se tačnim pokazala tvrdnja da su granice, bez medjudržavne saradnje, pravi prijatelji organizovanog kriminala, dok je korupcija smrtni neprijatelj ekonomiji. Tek odnedavno se region pomjera naprijed u borbi protiv i jednog i drugog, ostvarujući tako tek prve korake dugog puta.

"Ja mislim da je svakome ko živi na našim prostorima iz iskustva vrlo jasno da je problem na vrhu, da je politika uglavnom ili većini slučajeva veoma povezana sa time i uzrok i početak toga je tamo, jer tamo se to toleriše. O čemu pričam? Imamo mentalitet, kulturu nepotizma, klijentilizma i tako dalje, koja u početku izgleda dosta benigno ali na kraju dodje do toga da onaj ko preuzme vlast na državnom ili opštinskom nivou, ako iz toga materijalno ne profitira ispadne kao budala”, smatra.član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Zoran Taler

"Dogovor je da će ubuduće u našoj misiji u Briselu postojati osoba koja će se baviti pravosudjem i biti kontakt osoba naročito za period kada budemo dobili status kandidata i otpočeli poglavlje 23. Moja poruka danas je bila da Srbija neće biti utočište organizovanom kriminalu i mafijama, da mi imamo snage, volje i kapacitete da se protiv toga borimo, da imamo zakone i institucionalni okvir a kao preduslov postoji politička volja za to", izjavila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

"Važno je zakonodavstvo, sudstvo, progon, policija, tužilaštvo itd, a to smo sve imali pre u bivšoj Jugoslaviji. Ono što tada nije bilo je tih prilika da se u procesu privatizacije preko politike prigrebe, da se pohlepa toliko razvije. Izuzetno je opasna ta sprega politike, ekonomije i medija, imamo puno slučaja gde mediji dosta benevolentno gledaju ne te stvari ili ih eksplicitno ili implicitno pokrivaju, pošto su u vlasti organizovanog kriminala", naveo je Taler.

XS
SM
MD
LG