Linkovi

Protest zbog subvencija za etanol


Cene kukuruza porasle su za 77 odsto i pojedini za to okrivljuju proizvodnju etanola
Cene kukuruza porasle su za 77 odsto i pojedini za to okrivljuju proizvodnju etanola

Rast cena hrane i velika zaduženost Sjedinjenih Država ujedinili su kritičare sa obe strane političkog spektra protiv jednog segmenta američke energetske politike. Svi oni traže ukidanje godišnjih subvencija od 6 milijardi dolara kojima se podstiče proizvodnja etanola od kukuruza.

U Sjedinjenim Državama benzin sadrži do 10 odsto etanola koji se uglavnom proizvodi od kukuruza. Predsednik Udruženja za obnovljiva goriva, Bob Denin, kaže da etanol smanjuje zavisnost od uvozne nafte. Prema zakonu donetom 2007. benzin mora da sadrži obnovljivo gorivo, a za to rafinerije dobijaju poreske olakšice koje će ove godine dostići 6 milijardi dolara. Poslednjih nekoliko godina velika potražnja povećala je proizvodnju etanola, kaže ekonomista na Univerzitetu Pardju, Vali Tajner.

"Od 5 odsto kukuruznog prinosa na etanol danas otpada skoro 40 odsto, što je ogromna promena", kaže Tajner.

Kritičari kažu da je to jedan od razloga što je cena kukuruza na svetskom tržištu porasla za 77 odsto. Ali cenu podižu i drugi faktori. Loše vreme prošle godine smanjilo je prinose u mnogim zemljama, dok potražnja za ljudskom i stočnom hranom raste, posebno u Aziji. Ali etanol je i dalje faktor, kaže Tajner.

"U kratkoročnom smislu taj zaključak je neizbežan", kaže on.

Uticaj rasta cena najveći je u zemljama u razvoju gde ljudi veći deo prihoda troše na hranu, kaže Mari Bril, iz grupe Ekšn ejd.

Najveći uticaj visokih cena hrane je u zemljama u razvoju
Najveći uticaj visokih cena hrane je u zemljama u razvoju

"Čak ako je taj rast na lokalnom tržištu mali, najviše ga osećaju siromašni i ugroženi", kaže Mari Bril.

Ekšn ejd je jedna od 90 organizacija koje pozivaju američki Kongres da ukine poreske olakšice za etanol. Među njima su i proizvođači hrane, mesa i mlečnih proizvoda koje takođe pogađaju više cene. Sa njima se slažu i oni koji traže smanjenje državnog duga.

"Ne bi trebalo da sredstva iz poreza trošimo na biogoriva kada ta industrija može sama da opstane", kaže Mari Bril.

Ali Bob Denin, iz Udruženja za obnovljiva goriva, kaže da se preteruje sa uticajem etanola na rast cena hrane.

"Ne kažem da uticaja nema, ali je veoma mali. Ono što najviše utiče na rast cena hrane je nagli porast cena goriva", kaže Denin.

Pošto je barel sirove nafte sada oko 100 dolara - i naftna industrija bi trebalo da dobije subvencije, smatra Denin. Potencijal industrije etanola da ublaži buduće potrebe u energiji ne bi trebalo žrtvovati, kaže on.

"Danas ga proizvodimo od kukuruza, ali nema proizvođača koji ne traga za novim sirovinama, novim tehnologijama, kako bi ta industrija nastavila da raste", kaže Denin.

Dok ta potraga traje, hranljive biljke i dalje su glavni izvor biogoriva, što dovodi u pitanje oslobađanje od uvozne nafte, smatra Mari Bril.

"Ako kroz oslobađanje od te zavisnosti želimo nacionalnu bezbednos, onda ne bismo smeli da time ugrožavamo bezbednost snabdevanja hranom", zaključuje Mari Bril iz grupe Ekšn ejd.

XS
SM
MD
LG