Linkovi

Srpski inženjeri u SAD pomažu ETF-u


Vladeta Marjanović, predsednik ETF BAFA
Vladeta Marjanović, predsednik ETF BAFA

Kalifornijska organizacija ETF Bafa pomaže studentima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su njeni osnivači i članovi nekada i sami bili studenti ETF-a.

Jedan od direktora tehnološke kompanije SISKO SISTEMI, u Silicijumskoj dolini, u Kaliforniji, Vladeta Marjanović, govori o organizaciji ETF BAFA, čiji su članovi inženjeri elektrotehnike koji su na Beogradskom univerzitetu završili školovanje i već godinama žive i rade u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Vladeta Marjanović navodi da u Sjedinjenim Državama i Kanadi ima nekoliko hiljada inženjera koji su diplomirali na Beogradskom univerzitetu, a već četiri - pet decenija rade u brojnim američkim i kanadskim kompanijama ili univerzitetima. Krajem devedesetih godina prošlog veka, zbog ekonomskih sankcija, obrazovnim ustanovama u Srbiji nije bilo moguće dostavljati pomoć, pa je profesorka Vladana Smiljanić došla na ideju da se osnuje udruženje koje bi povezivalo sve inženjere elektrotehnike srpskog porekla širom sveta, ukazuje Marjanović, i nastavlja da su 2001. godine, Jasmina Vujić, Mita Poštić, i Sveta Đurić, odlučili da u Kaliforniji osnuju netečevinsku organizaciju sa ciljem da pomognu Beogradskom univerzitetu, tamošnjim studentima i profesorima.

Ovde smo se organizovali iz dva prvenstvena razloga. Prvo da se međusobno pomognemo, pa smo uspostavili neku vrstu mreže za profesionalnu pomoć, i drugo da pomognemo školi iz koje smo došli, tako da tamošnjim studentima dajemo stipendiju da bi završili školovanje. Bilo nam je veoma važno da osnujemo netečevinsku organizaciju da bi smo mogli da prikupljamo sredstva iz celog sveta i pomažemo tamo gde je najneophodnije. “

Poznato je da po akademskoj povelji svi treba da pomažu svoju bivšu obrazovnu ustanovu, dodaje Marjanović, i nastavlja da su do sada prikupili brojne kompjutere i neophodnu opremu i poslali Elektrotehničkom fakultetu, da bi ispunili obavezu i pomogli mu :

"U osnovi, dajemo stipendije i nepovratne zajmove studentima i magistrantima, a pomažemo i niže škole širom bivše Jugoslavije, poklanjajući im računare. Takođe pomažemo i ovdašnjim kolegama koje žele da se penzionišu i ostave legate, uglavnom, stipendije, ili da prebace sopstvenu opremu u neku obrazovnu instituciju u starom kraju. “

Kako kaže, na mnoge načine kalifornijska srpska zajednica je jedinstvena i uvek je spremna da pruži pomoć. U samoj Silicijumskoj dolini ima oko hiljadu inženjera srpskog porekla, koji rade u raznim kompanijama, ali ih ima i na univerzitetima Stanford, i Berkli. Inženjeri poreklom iz Srbije, već desetak godina zdušno rade na prikupljanju najsavremenije opreme i knjiga za slanje u Srbiju. Vladeta Marjanović se nada da će se u budućnosti još veći broj ljudi odazvati pozivu za pomoć Beogradskom univerzitetu.
XS
SM
MD
LG