Linkovi

Aktivistiknja Erin Brokovič podučava srednjoškolce


Erin Brokovic
Erin Brokovic

Brokovič je pomogla da se dobije poravnanje u iznosu od 330 miliona dolara od kompanije “Pacific Gas and Electric Company” zbog curenja hemikalije u pijaću vode u mestu Hinkli u Kaliforniji.

Pre više od jedne decenije, aktivistkinja Erin Brokovič bila je predmet filma u kome je glavnu ulogu igala Džulia Roberts o jednom gradiću u kome su se gradjani organizovali u konfrontaciji sa predstavnicima elektrane iz koje se izlivala hemikalija u pijaću vodu. Dopisnik GA iz Los Andjelesa Majk O Sulivan navodi u svom izveštaju da ekološki krstaš ostaje aktivna i koristi svoju ličnu priču da bi inspirisala studente.

U svojim razgovorima sa studentima, Erin Brokovič ističe da ona nema obrazovanje nekog naučnog sturčnjaka, a da je dosta toga naučila o pravu dok je radila za jednog avokata.

Njena priča je predstavljna u filmu iz 2000-te godine, pod nazivom Erin Brokovič. Džulija Roberts je dobila Oskara za glavnu ulogu u tom filmu.

“Pametna sam, vredna sam i radiću bilo šta. I ne odlazim odavde bez zaposlenja.”

Brokovič je pomogla da se dobije poravnanje u iznosu od 330 miliona dolara od kompanije “Pacific Gas and Electric Company” zbog curenja hemikalije u pijaću vode u mestu Hinkli u Kaliforniji. Danas, ekološka aktivistkinja i dalje prati izveštaje o zagadjivanju za koje gradjani smatraju da su povezani sa zdravstvenim problemima. Ona nije bez kritičara, koji dovode u pitanje njene podatke, ali i oni potvrdjuju da je ona uticajna ličnost. Brokovič je obrazložila svoj rad srednjoškolcima, koji su došli da obdiju Univerzitet Kalifornije u Los Andjelesu.

“Ja sam prošla kroz teško detinjstvo pošto sam imala poremećaj koji je ometao učenje. Često mi je rečeno da ja nemogu da učinim ovo ili ono. I ja sam sve to prihvatala. Medjutim, kasnije u mom životu shvatila sam da sam ono što jesam, da imam poverenje i veru u sebe. To je donelo veliku promenu u mom životu.“

15-godišnjoj Samanti Magalanes ta priča je izgledala poznata.


“U našoj zajednici je bilo slično - to o čemu ona govori. Naša okolina je takodje bila zagadjena.”

Neki od ovih studenata nadaju se da ostvare karijere na polju nauke ili tome slično, kao što je Seleni Rivas, koja se nada da postane babica i pomaže pri porodjajima.

“Baš sada uzimam kurs hemije, a već sam pohadjala kurs iz biologije. Nadam se da ću se iduće godine registrovati za veći broj kurseva iz oblasti nauke. “

Nastavnik za kompjutersku obuku, Stiv Skenlen, želeo je da srednjoškolci čuju ono što Brokovič ima da kaže, odnosno, što je uticalo na njenu zajednicu.

“Neko ko je toliko važan i ko se toliko zalaže za ekološka pitanja, je u stvari obična osoba koja se podigla svojim ličnim naporiima i predstavlja pravu inspiraciju za mlade. Mislim da je to vrlo dobra priča.”

Njena poruka je inspirisala studenta Džeroma Kejkoa.

“Budi angažovan na onome što najviše voliš da radiš, a jedna osoba može da napravi razliku.”

Brokovič kaže da predlaže da studenti postavljaju teška pitanja, ali da odgovore traže sami.
XS
SM
MD
LG