Linkovi

Erdogan: Ubili smo 3.000 džihadista


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na otvaranju Konferencije načelnika generalštaba balkanskih zemalja, 11. maj 2016.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na otvaranju Konferencije načelnika generalštaba balkanskih zemalja, 11. maj 2016.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su vojne snage njegove zemlje ubile tri hiljade džihadista Islamske države u Siriji i Iraku, i istakao da ni jedna druga zemlja ne može da parira Turskoj što se tiče borbe protiv ekstremista.

Na otvaranju 10. Konferencije načelnika generalštaba balkanskih zemalja u Istanbulu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao one koji optužuju Tursku da pruža podršku Islamskoj državi odnosno Daešu, koristeći tu arapsku skraćenicu za ovu terorističku grupu.

"Što se tiče borbe protiv Daeša, od Turske se očekivalo da uradi sve, dok druge zemlje nisu radile ništa, nisu delile neophodne obaveštajne podatke. Mi tokom ovog procesa trpimo mnoštvo nefer, nemilosrdnih i neosnovanih optužbi. Ovakav scenario ne može da se nastavi zauvek. Postoje oni koji su – izvinite na teškom izrazu – bili podli, jer su predstavljali Tursku kao zemlju, koja pomaže Daešu", rekao je turski predsednik.

Turska, članica NATO-a, oklevala je da se priključi koaliciji protiv Islamske države koju predvode Sjedinjene Države, a suočila se i sa kritikama da ne ulaže dovoljno napora u zaštitu svojih granica i zaustavljanje ulaska džihadista u Evropu.

Erdogan je rekao da ni jedna zemlja nije pretrpela toliko gubitaka od strane džihadista kao Turska, i dodao da je njegovoj zemlji potrebna pomoć zapadnih saveznika, pogotovo u blizini granice sa Sirijom, odakle ekstremisti ispaljuju rakete na tursku teritoriju.

XS
SM
MD
LG