Linkovi

Vanredna sednica SB UN o eboli


Zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi podižu telo žrtve ebole u Monroviji, u Liberiji, 16. septembra 2014.
Zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi podižu telo žrtve ebole u Monroviji, u Liberiji, 16. septembra 2014.

Dok SB UN razmatra strategije borbe protiv ebole, u Sijera Leoneu vlasti su uvele trodnevnu zabranu kretanja u čitavoj zemlji kako bi se izbeglo širenje virusa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak posle podne počeo je vanrednu sednicu povodom sprečavanja širenja virusa ebole, koji je do sada usmrtio više od 2.600 ljudi širom Zapadne Afrike. Pre početka sastanka očekivalo se da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen izneti međunarodni plan za obuzdavanje ove velike pretnje po javno zdravlje.

Savet bezbednosti takođe treba da glasa o nacrtu rezolucije, koju su sačini SAD, kojom se sve države članice pozivaju da hitno pošalju pomoć i zdravstvene radnike u ugrožene zemlje i ukinu zabrane putovanja u tu oblast.

U međuvremenu, u Sijera Leoneu je uvedena potpuna trodnevna blokada kretanja u čitavoj zemlji, kako bi se sprečilo širenje virusa. Građanima te zemlje, kojih ima šest miliona, naređeno je da ostanu u svojim domovima sutra prekosutra i u nedelju, dok dobrovoljci budu išli od vrata do vrata, i tražili obolele od virusa i davali ljudima informacije o tome kako da izbegnu smrtonosnu bolest. Prema najnovijim podacima SZO u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu do sada je zabeleženo više od 5.300 slučajeva ebole. Nigerija je takođe prijavila 21 slučaj, od čega je osam osoba umrlo.

XS
SM
MD
LG