Linkovi

Rezolucija o Srbiji u EP


U Evropskom parlamentu počinje dvomesečna rasprava o rezoluciji o Srbiji
U Evropskom parlamentu počinje dvomesečna rasprava o rezoluciji o Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin predstavio je danas svoj izveštaj pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, gde počinje dvomjesečna rasprava o nacrtu rezolucije o Srbiji.

Rezolucija će jednim jasnim jezikom pozdraviti i podržati pozitivne trendove u Srbiji. U duhu iskrenog partnerstva, rezolucija će istovremeno ukazati i na sve otvorene izazove s kojima Srbija treba da se suoči kako bi ostvarila dalji napredak u evropskim integracijama", izjavio je Kacin u uvodnoj reči. Nacrt rezolucije pozdravlja odluku Saveta da zatraži mišljenje Komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU i poziva države članice koje to još nisu uradile da ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Kacin je podsetio vlasti u Beogradu da je saradnja s Haškim Tribunalom bila glavni uslov napretka Srbije ka EU. “Smatram da je suštinski važno da ovom rezolucijom pošaljemo jasnu poruku da budućeg napretka neće biti bez opipljivih rezultata u saradnji Beograda sa Hagom", istakao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Govoreći o odnosu Srbije sa Kosovom, Kacin je istakao da nacrt rezolucije "iskreno pozdravlja spremnost Beograda da otpočne dijalog s Prištinom" ali naglasio i da se "očekuju konkretni rezultati i progres u dijalogu."

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin
Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin

Kacin je, kao probleme sa kojima se Srbija suočava, naveo neophodnost za uspostavljanje "stvarne vladavine prava" gde, uprkos izvesnom napretku postoje i izvesni problemi, pre svega u sprovođenju reforme pravosuđa. Ukazao je i na probleme u medijima ukazavši da je na listi nevladine organizacije Reporteri bez granica Srbija izgubila 20 mesta i da, pored ostalog, u ovoj zemlji postoje ozbiljne pretnje novinarima koje retko kada imaju sudski epilog.

U završnoj reči, Kacin je pohvalio rad Ombudsmana i pozdravio otvaranje kancelarije ove institucije u tri opštine sa albanskom većinom u dolini Preševa. Kacin koji promoviše ulogu Narodne Skupštine u evropskim integracijama, takođe je uputio kritiku predsedniku Evropskog parlamenta Jiržiju Buzeku i njegovom kabinetu jer nisu obezbedili dovoljno vremena za susret sa predstavnicima zakonodavnih tela iz Srbije. On je pozvao na "otvaranje Evropskog parlamenta prema poslanicima Skupštine Srbije" i stvaranje vidljive i jake uloge EP u procesu približavanja Srbije EU.

U raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da su srpski predsednik Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači sada spremni da "smireno" pokrenu dijalog. Eštonova je naglasila da "o vremenu pokretanja pregovora pre svega oni odlučuju".

Ketrin Ešton je, istakla da je zainteresovana za to da se u dijalogu Beograd-Priština raspravlja o pitanjima "od interesa za svakodnevni život ljudi". Na pitanja poslanika hoće li se raspravljati i o bitnijim stvarima i statusu, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU odgovorila je da to zavisi od načina na koji će se pokrenuti razgovor.



XS
SM
MD
LG