Linkovi

EP sutra o Srbiji


Poslanici u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)
Poslanici u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)

Sjutra će se pred članovima Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta naći nacrt rezolucije o Srbiji gdje se, pored ostalog, iskazuje ozbiljna zabrinutost razvojem prilika na sjeveru Kosova, ali i naglašava poziv Evropskom savjetu da na martovskom zasjedanju odobri kandidatski status za Srbiju.

Ozbiljno smo zabrinuti razvojem na sjeveru Kosova tokom druge polovine prošle godine, stoji, pored ostalog, u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta, koja će se sutra po prvi put naći na debati Spoljno-političkog komiteta parlamenta. Dodaje se i to kako se tenzije u regionu mogu ukloniti samo rješenjima do kojih se dodje dijalogom sa Prištinom. U tom se svjetlu pozdravljaju do sada postignuti sporazumi i poziva vlada u Beogradu da ih, bez odlaganja, u punoj mjeri i primjeni.

Nacrt parlamentarne rezolucije pozdravlja poziv predsjednika Tadića za uklanjanjem barikada, tražeći od Beograda da pomogne u saradnji kosovskih Srba sa evropskom civilnom misijom, EULEX i Kfor-om, kako bi ove misije u potpunosti mogle da ispune svoje mandate.

Sa druge strane, Srbiji se odaje priznanje za do sada učinjeno na polju prilagodjavanja evropskim standardima, posebno u borbi protiv korupcije, uz upozorenje kako je borba protiv organizovanog krimiunala i korupcije od najveće važnosti za vladavinu prava u zemlji.

Uz pretpostavku da su vlasti u Srbiji ispunile tražene preduslove, nacrt parlamentarne rezolucije poziva Evropski savjet da u martu odobri kandidatski status, te da pregovori o prijemu sa Srbijom započnu što je moguće prije.

Napredak zemlje na putu prema evropskim integracijama ovisi od usvajanja kriterija iz Kopenhagena, posebno vladavine zakona, poštivanja ljudskih prava i osnaženja funkcionalnosti tržišne ekonomije kaže se, izmedju ostalog, u dokumentu o kojem će sutra raspravljati Spoljno-politički komitet Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG