Linkovi

Korupcija među članovima EP


Glasanje u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)
Glasanje u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)

Sasvim je jasno da je korupciju teško iskorijeniti. Poručuju nam to, gotovo svakodnevno, i evropski parlamentarci, ukazujući kako je uspješna borba protiv korupcije medju najkrupnijim preduslovima za približavanje evropskim institucijama. Medjutim, ovih dana su sami parlamentarci doveli u pitanje vlastiti i kedibilitet Parlamenta kao institucije, jasno pokazujući kako ni sami nisu imuni na zarazu zvanu korupcija.

“Moji mi klijenti godišnje plaćaju stotinu hiljada eura. Sada imam pet, nadam se od sutra šest klijenata.” Tako je govorio sada već bivši član Evropskog parlamenta iz Austrije, Ernst Strašer, a tajno snimili novinari Sandej Tajmsa, koji su mu se predstavili kao zastupnici firme koja je voljna platiti ukoliko Strašer progura njihov interes u Evropskom parlamentu. I nije on jedini. Na mito su pristali i Rumun Andrian Severin i Slovenac Zoran Taler.

Iako su parlamentarci tvrdili da nije riječ o korupciji, sve je ukazivalo na to da nema druugog opisa onoga što su zabilježili novinari britanskog lista. Slovenac Taler je naknadno ustvrdio kako mu je bilo jasno da je riječ o novinarima ali je, kaže on, želio vidjeti koliko daleko će ići. A išli su do detalja o uplatama na račune u Velikoj Britaniji, uslovima uplata i slično. Posebno pažnju privlači činjenica da je Taler, kao izvjestitelj Evropskog prlamenta za Makedoniju, koristio svaku priliku da Makedoncima ukaže kako je jedan od ključnih problema njihovog društva upravo korupcija.

Na skandal su reagovale razlIčite političke grupe Evropskog parlamenta, iskazujući podršku koracima koji će korupciju držati dalje od evropske institucije, dok njen predsjednik Jirži Buzek kaže:

“Informišem vas da sam dobio obavijest o ostvaci g. Talera, drugi član Parlamenta g. Strašer je najavio ostavku, dok g. Severin napušta političku grupu Socijal-demokrata. Ostavke su došle nakon niza ozbiljnih optužbi u štampi o neregularnom ponašanju članova ove kuće. S tim u vezi, održao sam sastanak kancelarije Parlamenta gdje smo o tome diskutovali i mogu vam reći, a vjerujem da govorim i u ime većine vas, mi smo odlučni da uspostavimo nultu toleranciju za ovakvo ponašanje koje je vodilo ostavkama.”

Priča još nije završena. Svoje sada treba da kaže EP, ali i sudstvo. U Austriji se već najavljuje mogući sudski proces protiv jednog od predstavnika države u Evropskom parlamentu. Sa druge strane, pokreće se ponovo pitanje lobiranja u evropskim institucijama i granica gdje ono postaje korupcija.

XS
SM
MD
LG