Linkovi

Nagrađena superštedljiva vozila


Švajcarsko vozilo Eks trejser, nalik na motorcikl - ali na električni pogon
Švajcarsko vozilo Eks trejser, nalik na motorcikl - ali na električni pogon

Tri konstruktorska tima podelila su prošle nedelje nagradu od 10 miliona dolara za gradnju superštedljivih vozila. Pobednički automobili trošili su ispod 100 milja na galon, odnosno manje od 2,35 litra na 100 kilometara.

Auto budućnosti mogao bi da izgleda ovako.

"Cilj je jeftino, veoma ekonomično, ali i veoma pouzdano vozilo", objašnjava Ron Serven.

Auto koji su sagradili Ron Serven i njegova kompanija “Li-ajon motors” jedno je od 136 vozila iz sveta koja su se takmičila za nagradu od 10 miliona dolara. Cilje je bio sagraditi štedljiv, bezbedan, ekoprihvatljiv i pristupačan automobil.

"Da bi postao značajan u svetu auto mora da bude veoma štedljiv, ali i jeftin", kaže Brad Džejger iz tima Edison2.

Stroge testove položilo je samo nekoliko vozila, koja su prikazana u Vašingtonu. Tri najbolje plasirana podelila su nagradu. Ron Serven kaže da ga je nagrada iznenadila.

"Dve godine rada sumirano je u jednom danu. Ali mislim da će biti potrebno više vremena da se stekne osećaj šta smo u stvari postigli", kaže Serven.

On dodaje da je njihov dvosed isključivo na električni pogon i da bez punjenja može da pređe 240 kilometara. U Americi punjenje baterije košta jedan dolar, dok samo vozilo košta ispod 40 hiljada dolara.

Deo nagrade dobilo je švajcarsko vozilo Eks trejser, nalik na motorcikl - ali na električni pogon. Proizvodnja se očekuje kroz godinu dana, sa cenom od ispod sto hiljada dolara.

Ostatak novca dodeljen je timu Edison2 za jedini auto sa četiri sedišta. Za razliku od drugih, ovaj auto ide na etanol i košta oko 20 hiljada dolara.

Brad Džejger kaže da na štedljivost vozila ne utiče toliko pogon koliko kontrukcija i dizajn.

"Kada je auto tako lak on postaje produžetak vašeg tela", kaže Džejger.

Pobednici sada traže investitore nadajući se da će se njihova vozila jednoga dana pojaviti i na ulicama.

XS
SM
MD
LG