Linkovi

Godišnjica 5. oktobra nezapažena


Godišnjica 5. oktobra nezapažena
Godišnjica 5. oktobra nezapažena

Na današnji dan pre 11 godina građani Srbije su u najmasovnijim demonstracijama do tada oborili režim Slobana Miloševića i sprečili izbornu krađu nakon izbora 24. septembra 2000. godine. Ocenjujući tadanašnja zbivanja, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da ti događaji predstavljaju izuzetno civilizacijsko i demokratsko ostvarenje našeg naroda.

Jedanaesta godišnjica petooktobarkih demonstracija i promena koje su usledile prošla je danas gotovo nezapaženo u Srbiji – bez mnogo velikih reči i podsećanja na taj i dane koji su prethodili okončanju režima Slobodana Miloševića.

Kako je ocenio predsednik Srbije Boris Tadić, Srbija se 5. oktobra dramatično pomerila napred, uspostavljena je demokratija i demokratske institucije, a vlast, kaže Tadić, više nikada neće morati da se menja kroz proteste i rizike.

“Peti oktobar danas nekima izgleda ovako, neko je pomalo nezadovoljan, neko veoma razočaran, neko je očekivao više”, rekao je Tadić tokom današnje posete kraljevačkom regionu.

"Nakon 5. oktobra mi smo se suočili sa starim hroničnim boljkama našeg društva – to je uvek spremnost da se partikularni interesi stavljaju u prvi plan iznad opštih interesa. Ali to je problem kulture, nismo dovoljno promenili sistem vrednosti i to je naše najveće razočarenje", zaključio je Tadić.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković, koji je nasledio ubijenog premijera i lidera petooktobarkih promena Zorana Đinđića, kaže da se period posle petog oktobra može podeliti u dve faze. Ako je prva faza koja je trajala do marta 2004. revolucija, onda je, prema rečima Živkovića, period koji je zatim usledio kontrarevolucija.

Na današnji dan je takođe obeležena i sedma godišnjica pogibije dvojice gardista - Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu Karaš na Topčideru, gde su porodice poginulih vojnika su položile cveće i zapalile sveće.

"Ako bude postojala politička volja verujem da ćemo i otkriti ko su ubice. Na potezu su državni organi, mi smo dosta imali strpljenja, imali smo i poverenja u njih. Ukoiko ne budu radili onako kako treba, posle ustavnih žalbi podnećemo i predstavke i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je pravni zastupnik porodica poginulih vojnika, Predrag Savić.

Članovi porodica poginulih vojnika su najavili da će tražiti prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića, ministarke pravde Snežane Malović i javnog tužioca Srbije Zagorke Dolovac, kako bi se proces ubrzao i otkrila istina o tome ko je i kako ubio Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

XS
SM
MD
LG