Linkovi

Sirija i ID u fokusu predizborne debate


Predsednički pretendenti demokratske stranke
Predsednički pretendenti demokratske stranke

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da su terorizam i nacionalna bezbednost na vrhu liste briga američkih birača - samo nekoliko nedelja pre prvih primarnih predsedničkih izbora u Ajovi i Nju Hempširu.

Rat u Siriji i suprostavljanje takozovanoj Islamskoj državi su posebno u fokusu intenzivne debate medju pretendentima na položaj u Beloj kući iz obe stranke.

Konflikt u Siriji i borba protiv Islamske države su i dalje glavni izazovi američke spoljne politike. Oštre razlike u stavima o ovom pitanju su primetne u debatama onih koji se takmiče za položaj u Beloj kući.

Republikanski favorit Donald Tramp je obećao da će uništiti džihadiste Islamske države kao ključni korak u očuvanju bezbednosti SAD kad su u pitanju teroristički napadi.

“Potrebno je da budemo oštri i treba nam snaga. Nismo više cenjeni kao država i ne uživamo neophodni nivo poštovanja. Ako to ne steknemo ponovo i to brzo, bićemo slabiji i slabiji i raspasti se. Ne smemo dozvoliti da se to desi.”

Trampov glavni rival, senator iz Teksasa, Ted Kruz favorizuje vazdušne napade.

“Obama sada vrši medju 15 i 30 vazdušnih napada dnevno. To je inostrana politika koja služi samo za fotografisanje. Moramo upotrebiti enormnu vazdušnu moć, naoružati Kurde i boriti se i ubijati pripadnike Islamske države gde gde god da se nalaze.”

Medjutim, senator sa Floride Marko Rubio iznosi argument da je ključ u slanju medjunarodnih kopnenih snaga.

“Vazdušna kampanja je ključna komponenta za poraz Islamske države, ali ona mora biti poražena na terenu od strane kopnenih snaga i te kopnene snage treba pre svega da budu sastavljene od sunitskih Arapa.”

Rubio takodje favorizuje promenu režima u Siriji dok Kruz i Rend Pol ne podržavaju tu ideju.

U demokratskoj trci , favorit Hilari Klinton takodje se zalaže za agresivnu vojnu kampanju protiv Islamske države, ali onu koja izbegava upotrebu velikog broja američkih vojnika.

Borci Islamske države žele da se američke trupe vrate na Bliski istok. Oni žele američke vojnike u kopnenim sukobima što bi im pružilo daleko veći broj ciljeva i omogućilo veliku priliku za regrutovanje. “

Njen glavni protivnik , senator iz Vermonta Berni Sanders se ne slaže sa Hilari Klinton u pogledu potrebe da se menja režim u Siriji.

Asad ne napada SAD. Islamska država napada nas, Francusku i ruske putničke avione. Veliki prioritet sada bi u smislu spoljne i vojne politike trebalo da bude uništenje Islamske države.”

Zabrinutosti povodom terorizma imaju dominantnu ulogu u kampanji kaže Džon Fortije:

“Kad je u pitanju terorizam, kada misle da bi mogao da dosegne do Amerike, kada vide Islamsku državu koja odrubljuje glave Amerikancima ili napade u Parizu i San Bernardinu, to pitanje postaje realnije i mislim da republikanci to koriste.”

U nedavnim anketama birači navode terorizam i nacionalnu bezbednost kao najveću brigu, pre nego tradicionalno važna pitanja poput ekonomije.

XS
SM
MD
LG