Linkovi

Republikanci osvojili Predstavnički dom


Republikanski kandidat za Senatora Rend Pol i njegova supruga Keli proslavljaju Polovu pobedu u Kentakiju.
Republikanski kandidat za Senatora Rend Pol i njegova supruga Keli proslavljaju Polovu pobedu u Kentakiju.

Republikanci su ostvarili veliki uspeh na američkim kongresnim izborima, osvojivši više od 50 dodatnih mesta u Predstavničkom domu američkog Kongresa, što im je obezbedilo većinu u tom telu. Takodje su dobili nekoliko novih mandata u Senatu, ali nisu obezbedili deset dodatnih mesta neophodnih za kontrolu.

Republikanac Rend Pol, sin bivšeg predsedničkog kandidata Rona Pola porazio je demokratu Džeka Konveja u trci za Senat u Kentakiju, i rekao svojim pristalicama da ovi izbori šalju poruku: “ Ta poruka je jasna i glasna. Došli smo da ponovo preuzmemo našu vladu”

Vodeći kampanju zasnovanu na platformi nižih poreza i manje glomaznog državnog aparata, republikanci su osvojili mesta u Predstavničkom domu u državama širom SAD. Obećali su da će raditi na smanjenju državne potrošnje i obaranju Obaminog plana zdravstvene zaštite.

Rebublikanci su takodje pobedili u senatskim trkama, uključujući onu u Ilinoisu, gde je republikanac Mark Kirk osvojio nekadašnje mesto predsednika Baraka Obame u Senatu.

No, demokrate su uspele da izdejstvuju pobedu u nekoliko tesnih trka. Senatorka Barbara Bokser, koja je služila tri mandata, pobedila je republikanku Karli Fjorinu, bivšu izvršnu direktorku Hjulit Pakarda. Demokrata Džeri Braun će se vratiti kao guverner Kalifornije posle skoro 30 godina, pošto je porazio bivšu direktorku E-bay-a, Meg Vitman. Medjutim, republikanci su osvojili najmanje deset demokratskih guvernerskih pozicija, uključujući Pensilvaniju, Ohajo i Nju Meksiko.

Novoizabrani senator sa Floride, republikanac Marko Rubio
Novoizabrani senator sa Floride, republikanac Marko Rubio

U Nevadi, lider senatske većine Heri Rid uspeo je da pobedi republikanku Šeron Engl, koju je podržavao konzervativni pokret Čajanka. Rid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, kaže da je u svom životu izdržao teške borbe.

Borio sam ih na ulici, u bokserskom ringu i u američkom Senatu. Ali, moram da priznam, ovo je bila jedna od najtežih. To ipak nije ništa u poredjenju sa borbom koju vode porodice širom Nevade u ovom trenutku.”

Nevada ima najveću stopu nezaposlenosti u SAD, koja iznosi više od 14 procenata.

U Delaveru, kandidat pokreta Čajanka, Kristin O Donel nije uspela da osvoji bivše senatsko mesto potpredsednika Džoa Bajdena, koje je pripalo demokrati Krisu Kunsu.

Očekuje se da će republikanski kongresmen Džon Bejner postati novi lider većine u Predstavničkom domu, zamenjujući Nensi Pelosi. Bejner kaže da ima obećanje za američke gradjane.

Iako će naša nova većina služiti kao vaš glas, moramo da imamo na umu da je predsednik taj koji odredjuje ciljeve naše vlade. Američki narod poslao mu je noćas jasnu poruku, a ta poruka je - “promeni kurs”, rekao je Bejner.

Predsednik Obama telefonom je rano jutros nazvao Bejnera da mu čestita na pobedi republikanaca, i obećao da će pokušati da pronadju zajednička polazišta.

Stranka aktuelnog predsednika često trpi gubitke na kongresnim izborima, a s obzirom na lošu ekonomsku situaciju, mnoge demokrate su očekivale gubitke.

Marko Rubio, koji je pobedio u Floridi u trci za senatsko mesto, upozorio je svoje republikance da ne budu preterano samouvereni.

"Grdno se varamo ako, večeras, verujemo da su ovi rezultati znak da su Amerikanci prigrlili Republikansku stranku. Oni su jednostavno druga šansa, druga šansa da republikanci budu ono što su, ne tako davno, obećali da će biti”, rekao je Rubio.

On je ocenio da je zemlja krenula u pogrešnom smeru, i da su za to odgovorne obe stranke.

XS
SM
MD
LG