Linkovi

Fizička aktivnost smanjuje rizik od više bolesti


Univerzitet Mizuri razvio je program vežbanja za mlađe i starije
Univerzitet Mizuri razvio je program vežbanja za mlađe i starije

Studije pokazuju da ljudi žive duže i da populacija u većini zemalja u svetu postaje sve starija. Druge studije su pokazale da fizičke aktivnosti umanjuju rizik od dobijanja srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. To takodje odlaže i pojavu Alchajmerove bolesti. Jedan univerzitet trudi se da pomogne najstarijima da iskoriste maksimum dobrobiti od vežbanja.

Čelsi Kauen nije stranac u teretani.

Prilično redovno dolazim ovde.“

Univerzitet Mizurija razvio je program vežbanja za mladje i starije osobe kako bi mogle da ostanu u dobroj kondiciji. Vežbanje pomaže u prevenciji gojaznosti i bolesti povezanih sa neaktivnošću i dobijanjem težine. Fizioterapeut Stiv Bol kaže da je naziv programa „Moja piramida aktivnosti“.

Biti redovno fizički aktivan je veoma teško, ali program 'Moja piramida aktivnosti' nudi odraslima različite načine za dostizanje preporuka za zdraviji i kvalitetniji život“.

Bol kaže da bi odrasli trebalo da počnu sa vežbanjem od osnove piramide, kao što je hodanje uz i niz stepenice. Zatim da dodaju vežbe aerobika kako bi poboljšali rad srca i pluća radi bolje cirkulacije. Bol kaže da je odraslima potrebno najmanje 150 minuta umerenog vežbanja svake nedelje.

„Ne morate da uradite sve vežbe za odredjeno vreme. Možete da podelite 30 minuta na tri puta po deset minuta vežbanja.“

Odraslima je potrebno najmanje 150 minuta vežbanja
Odraslima je potrebno najmanje 150 minuta vežbanja

Vežbanje pomaže najstarijima da poboljšaju pokretljivost i nezavisnost i pomaže u prevenciji padova. Padovi su vodeći uzrok smrti za najstarije i glavni razlog za odlazak u starački dom. Univerzitetski program takodje koristi diizanje tegova za najstarije. Stručnjaci sa univerziteta drže časove u zajednicama širom države Mizuri. Suzan Mils Grej je stručnjak za prevenciju hroničnih bolesti.

Taj program je napravljen za poboljšanje snage, ravnoteže i pokretljivosti kako bi svakodnevne životne obaveze postale lakše.“

Elen Braun kaže da joj vežbanje olakšava bol i grčeve od artritisa.

„Ne izgledam pokretno sada, ali sam mnogo pokretnija nego što sam bila.“

Bil Krou smatra da su treninzi za težinu neka vrsta osiguranja.

„To je neka vrsta zaštite za nas starije od padova i pomaže nam da održavamo ravnotežu i sve drugo“.

Programi dizanja tegova i drugih vidova vežbanja mogu da imaju i finansijske dobrobiti kao dodatak boljem zdravlju.

Glavni cilj je da se pomogne ljudima da žive nezavisno mnogo duže uz smanjene troškove za zdravstvenu zaštitu.“

Programi poboljšavaju kvalitet života, umanjuju troškove zdravstvene nege, odlazaka u bolnicu i ukupne zdravstvene zaštite za najstarije.

XS
SM
MD
LG