Linkovi

Nova vrsta robota pomaže nepokretnima


Bionic Skeleton
Bionic Skeleton

Ekso Bionic Exoskeleton, odnosno robot za nošenje, uskoro bio mogao da pomogne miliona nepokretnih širom sveta

Ako ste danas hodali, verovatno niste mnogo razmišljali o toj radnji. Međutim, milioni ljudi širom sveta su nepokretni, ali bi nova vrsta robota bi to uskoro mogla da promeni.

Teren je spreman. Obruč čeka. Dva obična momka dolaze spremni da igraju košarku, dok se vrte na pet točkova. Bob Amelio predvodi košarkaški tim “Freewheelers”. Međutim on danas dobija poene na jedan drugačiji način. Ovo je prvi put u poslednje 26 godine da Amelio hoda bez pomoći.

Njegovi terapeuti u rehabilitacionom centru “Good Shepherd” uzimaju Amelijeve proporcije kako bi podesili visoko tehnološko odelo koje će ga podići iz invalidskih kolica i pokrenuti njegove noge.

Tehnička oprema je Ekso Bionic Exoskeleton, odnosno robot za nošenje. Kada terapeut pritisne dugme, Ekso podiže pacijenta i vodi ga napred. Zatim, baterije koje pokreću motore preuzimaju funkcije mišića i na taj način pokreću noge. Ras Angold je koosnivač firme Ekso Bionics.

“Njihov kostur i dalje nosi njihovu težinu. Ekso samo pruža podršku i omogućava kretanje”.

Kevin Olt je primer uspešnog korišćenja Eksa. On kaže da mu odelo znači više od fizičkih promena.

“Kada ulijete nadu u nekoga ko je izgubio nadu, to za 100 odsto promeni njihov način života. Nada je moćna reč”.

“Kada sedite, inferiorni ste i morate da gledate na gore u ljude koji vam se obravaćaju i često ne čujete dobro šta vam kažu dok sedite. Vrlo je važno biti na istoj visini”, kaže Amelio.

Sada je najzad njegov red da bude oči u oči sa sagovornicima. Amelijev pas-pomoćnik pod imenom Meda postaje zaštitnički nastrojen, s obzirom da ga nikada nije video da stoji. U roku od tri minuta, Amelio je prohodao.

Terapeuti primećuju da njegove noge iniciraju pokret, čak pre nego što Ekso počne da deluje. To je fantastičan uspeh za prvi dan. I za Amelija i za njegovu suprugu. Amelijev san je da sa svojom ćerkom Triš prošeta do oltara i preda je mladoženji.

On je svojoj ćerki pokazao video snimak njegove prve šetnje. Od čoveka u invalidskim kolicima do prvih 67 koraka, Amelio sada jedva čeka njegovu sledeću najvažniju šetnju – sa ćerkom.
XS
SM
MD
LG