Linkovi

Sud naredio oslobađanje Hosnija Mubaraka


Mubarak napušta zatvor
Mubarak napušta zatvor

Mubarakov advokat, Farid El Deeb, izjavio je za agenciju Rojters da bi bivši egipatski predsednik mogao već sutra da izađe iz zatvora

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak mogao bi već sjutra da izađe iz zatvora, s obzirom na to da je sud odlučio da više nema zakonskih osnova za njegovo zadržavanje. Tužilaštvo je najavilo da se neće žaliti na tu odluku. Privremene egipatske vlasti u međuvremenu nastavljaju da hapse članove Muslimanskog bratstva.

Egipatski sud naložilo je puštanje iz zatvora bivšeg egipatskog predsjednika, soopštio je danas njegov advokat. To znači da bi 85-ogodišnji Hosni Mubarak mogao već sjutra da napusti zatvor, u kojem se nalazi od protesta 2011, koji su doveli do njegovog svrgavanja s vlasti.

Mubaraku se ponovo sudi za saučesništvo u ubistvu demonstranata, što prema ocjeni suda nije pravna osnova za nastavak pritvora. Početkom nedelje oslobođen je optužbi da je sa sinovima krao državni novac za predsjedničke palate.

Tužilaštvo je najavilo da se neće žaliti na sudsku odluku o puštanju Mubaraka, koje bi moglo dodatno da zaoštri situaciju u Egiptu, s obzirom na to da se Mohamed Morsi, prvi predsjednik izabran na slobodnim izborima, i dalje nalazi u zatvoru.

Egipatske privremene vlasti danas su nastavile da pritvaraju članove Muslimanskog bratstva i njihove pristalice. Murad Ali, portparol političkog krila bratstva, i kontroverzni sveštenik Safvat Hegazi, koji se povezuje sa tom grupom, uhapšeni su dok su pokušavali da napuste zemlju.

U međuvremenu je objavljeno i da je u toku rad na nacrtu novog Ustava, koji bi eksplicitno zabranjivao rad političkim partijama, zasnovanim na religiji. Taj potez će, kako javlja naša dopisnica iz Kaira, vjerovatno pozdraviti mnogi u Egiptu koji su smatrali da Morsi nije ispunio obećanje da neće sprovoditi agendu Muslimanskog bratstva .Politički analitičar Hišam Kasem kaže:

“Oni moraju da se ponašaju u skladu sa pravilima politike, a ne kao božji predstavnici na zemlji”.

Nakon prošlonedeljnog nasilja, političko pomirenje u Egiptu je sve nedostižnije, a pozivi da se preispitaju odnosi sa tom zemljom sve češći. Američki senator Džon Mekejn danas je, tokom posjete Japanu, poručio da Sjedinjene Države moraju da iskoriste svoj uticaj da okončaju nasilje. Mekejn je reagovao na izjavu privremenog premijera Hazema el-Beblavija da bi eventualno suspendovanje američke vojne pomoći bilo veoma loš znak.

"Dobijaju puno novca od arapskih zemalja, ali je njihova vojna oprema američka, kao i djelovi i održavanje. Imaju i američke turiste. Tu si i zajmovi Međunarodnog monetarnog fonda, za koje bi im trebalo američko odobrenje. Poštujem stav egipatskog premijera, ali Sjedinjene Države imaju uticaja. Moraju međutim da ga iskoriste. Do sada su slale veoma pomiješanu poruku ljudima koji su izazvali krvoproliće na ulicama Kaira i Egipta”.

Egipatski premijer je u sinoćnjem intervjuu televiziiji Ej-Bi-Si takođe naglasioda bi gubitak pomoći pogodio egipatsku vojsku na određeno vrijeme, ali da je ona preživljavala i prije, zahvaljujući dugogodišnjoj ruskoj vojnoj podršci.

Američka vlada juče je ponovo upozorila da bi obračun sa demonstrantima i brojna hapšenja mogli da ugroze bilateralne odnose dvije zemlje, ali je demonatovala navode da je ukinuta pomoć Kairu.

Američki zvaničnici saopštili su da je raspodjela pomoći regulisana zakonom i da ne može da se prekine preko noći. Američki novinar Džoš Rogin izvijestio je početkom nedelje da je Obamina administracija odlučila da suspenduje narednu tranšu, od 585 miliona dolara, planiranu za kraj septembra.

“Bijela kuće se nadala da će se polako smirivati situacija u Egiptu i da će tamošnja vlada početi da se kreće ka formiranju vlade koja će uključivati veći broj političkih subjekata. To je sada, po svemu sudeći, nemoguće, tako da se administracija odlučila na mnogo oštrije mjere”.

Rogin je citirao neimenovane zvaničnike administracije, koji su saopštili da su Sjedinjene Države zaustavile planiranu isporuku vojnih letjelica Egiptu i deponovanje fondova od kojih bi direktnu korist imala egipatska vlada.
XS
SM
MD
LG