Linkovi

Egipat: El Baradej novi potpredsednik


Prelazni potpredsednik Egipta Mohamed el Baradej
Prelazni potpredsednik Egipta Mohamed el Baradej

El Baradej je položio zakletvu danas pred prelaznim predsednikom Adlijem Mansurom.

Egipatski prelazni lideri koje podržava vojska prisustvovali su polaganju zakletve istaknutog liberala, Mohameda El Bardeja, na položaj potpredsednika i ponudili položaj ministra inostranih poslova bivšem američkom ambasadoru u Sjedinjenim Državama.

El Baradej je položio zakletvu danas pred prelaznim predsednikom Adlijem Mansurom. El Baradej, bivši šef Medjunarodne nuklearne agencije UN-a i dobitnik Nobelove nagrade, bio je lider liberalne, opozicione koalicije koja je održavala masovne proteste pre dve nedelje zahtevajući ostavku islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Egipatska vojska je zbacila Morsija 3. jula na prvu godišnjicu njegovog mandata, u odgovor na proteste miliona egipatskih gradjana koji su optužili prvog slobodno izabranog lidera da konsoliduje vlast u rukama islamista i urušava ekonomiju. Vojni lideri su smesta postavili sudiju Vrhovnog suda Mansura na Morsijev položaj i formirali prelaznu vladu koja će rukovoditi Egiptom do novih izbora.

Premijer prelazne vlade Hazem al Biblavi i danas vodi konsultacije o formiranju kabineta. Bivši egipatski ambasador u Vašingtonu Nabil Fahmi je rekao kako je prihvatio Beblavijevu ponudu da bude ministar inostranih poslova prelazne vlade. Imenovanja na nove ministarske položaje očekuju se u predstojećim danima.
XS
SM
MD
LG