Linkovi

Egipat: Ponovno održavanje referenduma?


Egipćani tesnom marginom odobrili nacrt novog ustava
Egipćani tesnom marginom odobrili nacrt novog ustava

Egipatske organizacije za ljudska prava tvrde da je prvi krug referenduma o Ustavu bio obeležen rasprostranjenim prekršajima i da bi ga trebalo poništiti.

To je saopštila koalicija sedam organizacija, dok sledbenici Muslimanskog bratstva predsedika Muhameda Morsija slave pobedu na julčerašnjem referendumu, tvrdeći da je 56 odsto birača glasalo za nacrt Ustava.

Organizacije za ljudska prava ukazuju da nekim biračima nije omogućeno da glasaju i da su pojedinci nezakonito služili kao posmatrači na biračkim mestima umesto sudija. Istaknuti pripadnik egipatske opozicije, Muhamed Elbaradej, priključio se kritikama putem Tvitera, poručujući da su nepravilnosti bile „sramne“ i da je odziv birača bio „nizak“. Muslimansko bratstvo tvrdi da je na referendumu učestvovalo oko 33 odsto od 26 miliona ljudi s pravom glasa.

Prvi krug referenduma je održan u 10 od 27 regiona, uključujući i Kairo i Aleksandriju. Drugi krug će se održati iduće subote u preostalim pokrajinama, većinom ruralnim i verski konzervativnim. Pojedini posmatrači očekuju da će drugi krug ubedljivo da doprinese usvajanju nacrta Ustava, za koje je potrebna prosta većina.

Egipatska glavna opoziciona liberalna koalicija, Nacionalni front spasa, danas je saopštila da ne prihvata nezvanične rezultate referenduma. Jučerašnje glasanje je proteklo bez većih incidenata, a više od sto hiljada voinika je bilo raspoređeno da spreči nasilje. Ipak, kada su biračka mesta zatvorena, grupice islamista su u Kairu napale kancelarije liberalnog lista povezanog sa opozicionom partijom Vafd.
XS
SM
MD
LG