Linkovi

Pronađene drevne grobnice u Sakari


Šef vrhovnog saveta za antikvitete, Zani Havas ispituje crtež u grobnici
Šef vrhovnog saveta za antikvitete, Zani Havas ispituje crtež u grobnici

Egipatski arheolozi tragaju za novim grobnicama u blizini stepenastih piramida u Sakari - preteče ravnih piramida u Gizi – u uverenju da će otkriti najveće groblje iz perioda starog Egipta. Tu nadu podstaklo je otkriće dve grobnice sa živopisnim slikama i novim podacima o svakodnevnom životu u eri egipatskih faraona.

Tim egipatskih arheologa je, kopajući nadomak stepenastih piramida, otkrio grob oca i sina, pokopanih u složenoj, dvostrukoj grobnici sa lažnim vratima, kako bi se zavarali pljačkaši grobnica. U tome nisu sasvim uspeli, budući da je grob sina odavno opljačkan. Medjutim, ono što je ostalo oduševilo je istraživače. Zani Havas je najpoznatiji egipatski arheolog. On kaže da natpisi na grobnici pružaju nove detalje o unutrašnjoj organizaciji faraonskih dvorova.

"Vlasnik grobnice je otac, po imenu Sendua, on je nadzirao radove i iscrtavanje grobnice. Prvi sprat je veoma lep, potiče iz vremena 6. dinastije, pre oko 4,200 godina. Medjutim, grobnica njegovog sina je prelepa, sa ukrašenim lažnim vratima i stolom za ponude bogovima, na kojem je nacrtana predivna scena koja prikazuje vladara u različitim oblicima“, objašnjava Zani Havas, šef vrhovnog saveta za antikvitete.

Arheolozi su takodje pronašli umetnička dela u grobnicama, medju kojima je mali obelisk od krečnjaka – znak poštovanja prema bogu Sunca – Ra. Takodje je pronadjeno nekoliko predmeta od kamena i alabastera, u obliku pataka. Medjutim, Havas kaže da slike unutar grobnice predstavljaju najučečatljivije otkriće.

"Boje su prelepe, što znači da bi ovo mogla da bude najlepša grobnica sa najživljim bojama, ikada otkrivena u Sakari“, kaže Havas.

Radnici već tri godine kopaju na nalazištu u blizini Kaira i već su otkrili šest grobnica. A šta se može očekivati u budućnosti? Prema Avasovim rečima - ko zna šta sve krije pesak Egipta.

XS
SM
MD
LG